Koleżanka Anulkaz pokazała jak ona to robi. Dzięki jej poradom wiem już jak postępować. Pozwolę sobie wkleić przepis Anulki:
\"Najlepsze do suszenia, są grube podłużne pomidory.
Pomidory umyć i dokładnie wytrzeć, są dwie szkoły suszenia pomidorów,pierwszą część kroiłam na pół i wydrążałam łyżką miąższ, drugą część pomidorów, która właśnie się suszy, pokroiłam na ćwiartki, wycięłam tylko mały biały kawałek przy ogonku.
Ułożyć pomidory na suszarce do suszenia warzyw i owoców, bardzo ścisło koło siebie, posolić ,jeżeli chcemy, żeby pomidorki były słodsze, możemy trochę posłodzić. Włączyć suszarkę i suszyć 30 min. Następnie posypać ziołami , włoskimi lub prowansalskimi i suszyć dalej.Ja dzisiaj użyłam nowych ziół toskańskich.
Na dno wyparzonych słoiczków, dodać po ząbku pokrojonego czosnku, pół łyżeczki ziół,Kawałek świeżego rozmarynu, wkładać suszone pomidory i zalać wrzącym olejem. Wlewać bardzo wolno, najlepiej rondelkiem z dziobkiem, żeby się nie poparzyć. Założyć nakrętki , dokręcić, dokładnie wytrzeć i odstawić do góry dnem, na 10 min.\"
ki32liy 2015-08-27
ja wolę pomidorki bez suszenia, ale dobrze jest wiedzieć jak się je suszy :), Asiu utworzyłaś nowe fotoforum i nic się nie chwalisz :))
alicja 2015-08-27
moje pomidorki suszą się ale w piekarniku, dzisiaj wkładam do słoików, skorzystam z przepisu odnośnie dodatków do pomidorków, pozdrawiam :))
gwiazd1 2015-08-27
* Dobry pomysł, warto spróbować, ciekawe są
Twoje przepisy Asiu.Pozdrawiam uśmiechem...
dawna,,gwiazd7,,*-*
maria57 2015-08-27
Uwielbiam suszone pomidory i jak co roku obiecuję sobie, że zrobię sama, bo te gotowce są dosyć drogie
Pewnie dzięki Twojemu opisowi wreszcie sfinalizuję wreszcie moje szczere chęci.