Surówka z ogórków i białej rzodkwi.

Surówka z ogórków i białej rzodkwi.

Rzodkiew obrać i pokroić w ćwierć plasterki.

razdwa3

razdwa3 2014-11-10

To chyba rzepa, bo rzodkiew japońska to długie, białe, duże coś w smaku podobne do naszej rzodkiewki.

jokam

jokam 2014-11-10

ano, właśnie Razdwa3... zawsze kupowałam taką długą białą rzodkiew... tym razem mąż ze sklepu przyniósł małą, białą kuleczkę... pani sprzedawczyni mówiła, że to jest jakaś inna odmiana białej rzodkwi... ale ja się nie znam, więc do końca nie jestem pewna - rzodkiew to, czy jakaś biała rzepa...?? :))

razdwa3

razdwa3 2014-11-10

A może to rzeczywiście nowa odmiana rzodkwi? Moja Babciuńcia kupowała w zamierzchłych czasach jeszcze rzodkiewkę "biały sopel", która wyglądała jak japońska i podobnie smakowała. Wydaje mi się, że jeżeli ta rzodkiew ma ostry smak to może być rzepa, a jak łagodniejszy - to rzodkiew...
W botanice Rzodkiew (Raphanus L.) to rodzaj roślin należący do rodziny kapustowatych. Należą do niego 3 gatunki, w Polsce występują dwa. Rzepa to Brassica rapa L. subsp. rapa czyli rzepa właściwa typowa. Tak czy inaczej to ta sama rodzina kapustowatych, więc krzyżówki są i będą... :)
Ja omijam rzepę, bo kiedyś po surówce z rzepy (z czarna skórką) mój mąż wylądowała na ostrym dyżurze w szpitalu. :(

dodaj komentarz

kolejne >