Niedzielny obiad wątrobiarza:

Niedzielny obiad wątrobiarza:

Kasza jęczmienna, klopsiki w sosie dietetycznym i gotowane buraczki.

A klopsiki robię tak:

-1/2 kg zmielonej cielęciny (lub piersi kurczaka)
-1 jajko + 1 żółtko
-6 łyżek jogurtu naturalnego
-trochę majeranku
-1/3 szklanki bułki tartej (lub kaszy manny)
-1 łyżeczka soli
-szczypta pieprzu ziołowego

-trochę mąki pszennej do obtaczania klopsików
-na wywar: włoszczyzna (kilka marchwi, seler, pietruszka) plus sól i cukier
-mąka ziemniaczana i pszenna do zagęszczenia wywaru

Z włoszczyzny zrobić wywar, a po ugotowaniu zblenderować.
Mięso połączyć z pozostałymi składnikami i wyrabiać przez minimum 5 minut.
Uformować spore klopsiki, obtoczyć je dokładnie w pszennej mące, wrzucić do wrzącego wywaru i gotować na małym ogniu ok. 20 minut.
Następnie wlać do garnka mąki (pszenną i ziemniaczaną) rozmieszane w niedużej ilości zimnej wody.
Zagotować i ewentualnie doprawić solą, cukrem pieprzem.

halinag

halinag 2014-08-17

Moje jedzonko...dzisiaj zjadłam kęsek ciasta i już wątroba pod gardłem ...uf nie trzymało się diety teraz się cierpi:))

malako

malako 2014-08-17

zrobię takie:))

xenon

xenon 2014-08-17

A jak pięknie podane ...
Bardzo smakowicie wygląda .

astra40

astra40 2014-08-17

pyszności

alicja

alicja 2014-08-19

nie mam diety, ale tak apetycznie wyglądają, że właśnie gotują się warzywa i mięsko już doprawione, zobaczymy, pozdrawiam....

dodaj komentarz

kolejne >