-100g masła
-1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
-1,5 szklanki maki pszennej razowej
-1/2 szklanki cukru z dodatkiem wanilii
-2 jaja
-400g jogurtu naturalnego albo greckiego
-aromat śmietankowy
-szczypta soli
Masło roztopić, czekoladę posiekać, ale nie na pył. Jeśli kawałki czekolady będą większe, to będą lepiej wyczuwalne w muffince, a nawet pozostaną nieco płynne w środku.
Wymieszać dokładnie produkty suche: mąkę, cukier, czekolada, sól.
Do drugiej miski wlać produkty mokre: masło, jogurt, jajka, odrobina zapachu śmietankowego. Wymieszać.
Suche produkty wyjątkowo wsypać do mokrych i szybko, niedbale połączyć.
Przełożyć do formy do muffinek wyłożonej papilotkami lub wysmarowanej olejem. Piec 20 minut na drugiej półce od dołu w temp. 180 stopni.
Po upieczeniu wyjąć każdą muffinkę na kratkę aby odparowała.