1kg mąki krupczatki
5dag świeżych drożdży
1 szklanka otrąb
6 łyżek siemienia lnianego
6 łyżek słonecznika
3 łyżki sezamu
2 łyżki dyni
2łyżki soli
2 łyżki cukru
1 litr ciepłej wody
plus otręby i olej do \"wymoszczenia\" blaszek
dwie blaszki keksówki
=Suche składniki wsypać do dużej miski i wymieszać je.
=Wkruszyć drożdże i wlać ciepłą wodę. Wszystko wymieszać ręką, ciasto będzie dosyć rzadkie.
=Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 15-20 min.)
=Blaszki posmarować olejem i obsypać (grubo!!) płatkami owsianymi.
= Ciasto przełożyć na blaszki i zostawić do ponownego wyrośnięcia (kolejne 15-20 min.)
=Piekarnik nagrzać do 230*C i wsadzić do niego metalowe naczynie z wodą.
=Blaszki z ciastem chlebowym wstawić do nagrzanego piekarnika.
=Po 15 minutach zmniejszyć do 200*C i piec jeszcze 50-60 minut .