Za trzy tygodnie święta, a one bez mięsa się nie obędą...

Za trzy tygodnie święta, a one bez mięsa się nie obędą...

...tu, marynowanie karczku w ziołach, czyli trzeci etap robienia domowej wędliny wolno dojrzewającej.

- karczek ok 1,5kg
- cukier 1/4 szklanki
- sól 1/2 szklanki
- czosnek 1 główka (obrać i posiekać)
- pieprz naturalny i ziołowy (po 1 łyżeczce)
- garść majeranku
- podkolanówka i siatka wędliniarska

= Karczek umyć, osuszyć i obtoczyć w cukrze - zostawić w lodówce na 24 godz.
= Karczek umyć, osuszyć i obtoczyć w soli - zostawić w lodówce na 36 godz.
= Karczek umyć, osuszyć i natrzeć czosnkiem, majerankiem i pieprzem - zostawić w lodówce na 36 godz.
= Karczek włożyć do podkolanówki oraz siatki i powiesić na minimum 10 dni w ciepłym miejscu w kuchni. Po tym czasie schować do lodówki. Później zdjąć osłonkę i kroić na baaardzo cienkie plasterki.

ewalu

ewalu 2013-12-03

też planuję taki schabik na święta, dawno nie robiłam :))

lila08

lila08 2013-12-03

to jest to ...najpyszniejsza wędlinka ;)))

badi08

badi08 2013-12-03

mniam , mniam ,,,,,,,,,,,,

izolek

izolek 2013-12-04

Mój schabik już w przyprawach leży w lodówce!
Teraz tylko czekać i łykać ślinkę bo robię pierwszy raz.
Pozdrówki.

dodaj komentarz

kolejne >