Przygotowania do świąt rozpoczete.

Przygotowania do świąt rozpoczete.

W kociołku wolniuśko dusi się bigos. Jutro jeszcze troszkę pomęczę go na ogniu i pójdzie do zamrażarki szlachetności w mrozie nabierać.
Nad kociołkiem wisi karczek i wolno sobie dojrzewa. On jest dopiero przedświąteczną próbą. Robiłam już taką wędlinę ze schabu (pyszności!) teraz pora zobaczyć jak karczek wyjdzie. Jeśli równie dobrze jak schab, to święta w tym roku będą wędlinowo samowystarczalne.
A tu link, z którego karkówkową inspirację czerpałam:
https://straga.pl/wyroby-domowe/przepis-na-domowa-wedline-surowa-suszona/
Tylko, że ja nie dodałam pektosoli, bo nie uznaję tej chemicznej mieszanki.

lila08

lila08 2013-11-20

nigdy nie dodaję peklosoli ,masz inny przepis ...tylko cukier,sól,pieprz , czosnek ,majeranek...

menia39

menia39 2013-11-20

fajna taka wędlinka

razdwa3

razdwa3 2013-11-20

Ja robiłam tak schab i szynkę, używając również soli... Można to też odparzyć...Fajne i wiem co jem... Smacznego :))

aziu1

aziu1 2013-11-20

oj skorzystam :)

aziu1

aziu1 2013-11-20

popatrzyłam na przepis - ciekawy
napisz mi potem jak Ci to wyszło please

wojci52

wojci52 2013-11-20

Wcześnie zaczynasz. A mnie czeka jeszcze drobny remoncik!
Pozdrawiam!

atrami

atrami 2013-11-21

oooo... :))) daj znać jak wyjdzie bo kusi mnie już od dłuższego czasu, tylko jakoś tak... :P

secza

secza 2013-11-24

Emaliowane garnki z Olkusza... to moja choroba:)!

dodaj komentarz

kolejne >