Dzisiaj chlebuś w wersji wieloziarnistej.
Bo pestki i nasiona to samo zdrowie:
https://www.dobradieta.info/731,zdrowe-pestki-i-nasiona.html
-1litr ciepłej wody
-50g drożdży
-1kg mąki pszennej (robię różne wersje, tu odsypałam 1/2 szklanki tej mąki i na jej miejsce wsypałam 1/2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej)
-1 czubata łyżka soli
-4 łyżki oliwy
-1/2 szklanki płatków owsianych
-1/2 szklanki pestek dyni
-1/2 szklanki pestek słonecznika
-1/2 szklanki siemienia lnianego
-1/2 szklanki sezamu
-kilka łyżek otrąb pszennych
-kilka łyżek zarodków pszennych
Wodę wymieszać z drożdżami.
Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 1/2 godziny w ciepłe miejsce.
Przełożyć do dwóch keksówek i znowu odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce.
Gdy chlebki wyrosną posypać np. płatkami owsianymi i makiem, albo sezamem, lub łuskanym słonecznikiem, czy pestkami dyni.
Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec w temp 200* ok. 1 godziny.