Wieloziarnisty już upieczony i wystudzony. Jest pyszny!!

Wieloziarnisty już upieczony i wystudzony. Jest pyszny!!

Dzisiaj chlebuś w wersji wieloziarnistej.
Bo pestki i nasiona to samo zdrowie:
https://www.dobradieta.info/731,zdrowe-pestki-i-nasiona.html

-1litr ciepłej wody
-50g drożdży
-1kg mąki pszennej (robię różne wersje, tu odsypałam 1/2 szklanki tej mąki i na jej miejsce wsypałam 1/2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej)
-1 czubata łyżka soli
-4 łyżki oliwy
-1/2 szklanki płatków owsianych
-1/2 szklanki pestek dyni
-1/2 szklanki pestek słonecznika
-1/2 szklanki siemienia lnianego
-1/2 szklanki sezamu
-kilka łyżek otrąb pszennych
-kilka łyżek zarodków pszennych


Wodę wymieszać z drożdżami.
Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 1/2 godziny w ciepłe miejsce.
Przełożyć do dwóch keksówek i znowu odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce.
Gdy chlebki wyrosną posypać np. płatkami owsianymi i makiem, albo sezamem, lub łuskanym słonecznikiem, czy pestkami dyni.
Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec w temp 200* ok. 1 godziny.

baskadm

baskadm 2013-02-20

NASZ chlebek ;)))))))

wrobel3

wrobel3 2013-02-20

Nie kuś,nie kuś bo ja
nie mam takiego....
Pozdrawiam wieczorowo
(*;*)

marek29

marek29 2013-02-20

Ladny chlebus :-)
Apetyczny :-)

astra40

astra40 2013-02-20

wspaniale wygląda

aziu1

aziu1 2013-02-21

dobre, a ja na kupnym jadę :(

jessika

jessika 2013-02-21

super wyglada, a jeszcze lepiej chyba smakuje !!!

maria57

maria57 2013-02-22

nawet czytając przepis leci mi ślinka

ewaiza

ewaiza 2013-02-28

Pieklam dzis jest smaczny i zdrowy , a zwlaszcza kminek .

dodaj komentarz

kolejne >