jokam 2011-09-14
Meniu, bardzo proszę:
4 litry przegotowanej letniej wody
2 kg buraków
3-4 łyżki soli morskiej
3-4 ząbki czosnku
1 kromka ususzonego razowego chleba
Wszystko dać do dużego słoja (buraki wyszorowane, obrane i na plastry pokrojone) przykryć i postawić w ciepłym miejscu. Drugiego (no, można trzeciego) dnia wyjąć chleb. Za jakieś dwa, trzy kolejne będzie przepiękny rubinowy eliksir.
Pije się go 2 x dziennie po 1/2 szklanki, ja piję po całej. Można też na nim czerwony barszczyk ugotować.
aziu1 2011-09-14
jak go preparujesz?
Ja dopiero wróciłam do domu i jeszcze wylecieć muszę - masakra
potem zajrzę tu znowu
jokam 2011-09-14
Zakwas zawiera: białko, cukry ,vit z grupy B, kwas foliowy, karoten, makro i mikroelementy, oraz betaninę.
Pobudza odporność.
Działa antynowotworowo.
Obniża cholesterol.
Leczy anemię.
Odkwasza organizm.
Łagodzi menopauzę.
Oczyszcza krew.
Obniża ciśnienie.
Leczy wątrobę i nerki.
Zwalcza nadkwasotę.
Likwiduje zaparcia.
Pobudza krążenie.
Hamuje procesy gnilne w jelitach.
Łagodzi depresje.
Pomaga w przeziębieniach.
ewci1 2011-09-18
Super ,ze podalas przepis...slyszalam juz ,ze ten "eliksir" ma dobre dzialenie:))
napewno tez zrobie:)))