To już mam nadzieję że ostatnia sałatka na zimę ,tym razem z selerem.Przepis również wypróbowałam w zeszłym roku,no i oczywiście przerobiłam na delikatniejszy smakowo.Podam przepis tak na wszelki wypadek .W tym roku jest wysyp ogórków więc warto wykorzystać to.
4 kg niedużych ogórków-umyć pokroić w grubsze plastry
4 kolorowe papryki-pokroić w paski lub kostkę
1 duży seler-zetrzeć na jarzynowej tarce(ja dałam 2 średnie
3 cebule-pokroić w ćwierć paski
Warzywa zalać
9 szklankami wody i
1 szklanką soli
Pozostawić podobnie jak sałatkę z kalafiorem na 3 godziny.potem odcedzić i dodać zalewę.
2 szklanki octu
2,5 szklanki cukru
6 szklanek wody
2 łyżki kolendry lub gorczycy
W zeszłym roku dałam gorczycę ,a w tym dałam kolendrę.Z pewnością to też zmieni smak sałatki.Jeśli ktoś nie jest przekonany co do kolendry to po prostu dajmy gorczycę i wszystko będzie ok.Zalewę daję zimną .Nakładam w słoiki i potrząsam aby warzywa lepiej się ułożyły.Słoiki pasteryzuję do 5 minut.Smacznego.
agatka2 2012-08-16
ślicznie dziękję za odpowiedż sałatka już spróbowana i pyszna będę robić cieplutko pozdrawiam :) może i tę zrobię
basiah 2012-08-16
Kochany pracusiu..ale zrobilas zapasow duzoooooo...Rodzinka powinna Ciena rączkach nosic...pozdrawiam Maryniu serdecznie...
dzitka1 2012-08-16
Marysiu nie dobijaj mnie.W tym roku dopiero zaczynam brać się za przetwory z powodu wesela a Ty już masz całą piwniczkę!Pozdrawiam.
igam55 2012-08-17
Marysiu mogłabyś otworzyć sklep z przetworami.
Ale w zimie będzie jak znalazł.
Pozdrawiam.