W zeszłym roku zrobiłam kilka słoiczków.Sałatka jest bardzo smaczna,więc w tym roku zrobiłam już dwie takie porcje. Skoro są chętni na tę sałatkę to podaje przepis.
2 kg małych ogórków
3 kolorowe papryki
4 cebule
1 duży kalafior
Ogórki pokroić w około 2 cm plasterki (nie obierać). Paprykę na około 2cm kwadraciki.Cebulę na ćwierć piórka.Kalafior podzielić na mniejsze różyczki,wrzucić na wrzącą wodę,i parzyć 3 do 5 minut.odcedzić.
Wszystkie składniki włożyć do misy,zasypać 1 szklanką soli ( ja do wszystkich moich przetworów daję zwykłą sól kuchenną,tak zwaną miałką nie używam nigdy kamiennej) .Wszystko zalać 9 szklankami zimnej wody.Lekko zamieszać i odstawić na 3 godziny.W tym czasie możemy przygotować sobie słoiczki.Po 3 godzinach odcedzamy i dodajemy zalewę.
Zalewa
2 szklanki octu 10%
liść laurowy-rozkruszyć
kilka ziaren ziela angielskiego
2,5 szklanki cukru
6 szklanek wody
W przepisie który otrzymałam było 4 szklanki wody ,ale my wolimy łagodniejsze smaki i zwiększyłam ilość wody do 6 szklanek.
Nakładamy w słoiczki co jakiś czas potrząsając aby nasze warzywa ciasno się ułożyły, i zalać zalewą.Słoiczki zakręcić i gotować do 5 minut.
Z podanej porcji wychodzi około 20 słoiczków.
maly52 2012-08-09
Wygląda bardzo apetycznie...poprosimy przepis, jeśli można ....pozdrawiam serdecznie...:))