Składniki :
15 dag. mąki pszennej <u mnie bezglutenowa>
10 dag. mąki ziemniaczanej
25 dag. masła
1 szkl. cukru
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
Jajka ubić z cukrem, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, ubijać dalej.
Zagotować margarynę i GORĄCĄ wlać do ciasta, cały czas ubijając.
Ciasto włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
Piec 180 *C około 40 min.
vesper5 2010-03-14
...ładnie się nazywa...:)))
micha3 2010-03-15
Ja zawsze w pieczeniu tej babki to fantazjowałam,a mianowicie,
zamiast mąki bezglutenowej dodawałam kukurydzianą,babka była bardziej sypka i żółta,lub mąka bezglutenowa i zamiast mąki ziemniaczanej to dodawałam kisiele babka była kolorowam.
Pozdrawiam serdecznie.
(komentarze wyłączone)