~~Chlebek bezglutenowy~~

~~Chlebek bezglutenowy~~

~~ Składniki:

* 200g mąki firmy schär mix B
* 100g mąki gryczanej
* 50g mąki ziemniaczanej lub amarantusa
* 50g mąki ryżowej
= łącznie ma być ok. 400/450g mąki
* 1 paczka suchych drożdży
* 2 łyżeczki cukru
* ½ łyżeczki soli
* 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
* około 2 szklanki ciepłej wody
* Dodatki: żurawina lub pestki słonecznika, dyni, siemię lniane …
Wszystko zmiksować, na końcu wsypując odpowiednie dodatki, co komu smakuje…
Przekładamy do formy (dł mojej około 30cm) i od razu wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 50℃ na 35min.
Następnie temperaturę przestawiamy na 200℃ i pieczemy 40min.
Ostatnio wypiekam tylko ten chlebek. Jak na bezglutenowy jest bardzo smaczny i szalenie odpowiada mi technika tego wypieku:)))

Dziękuję serdecznie za wszystkie komentarze, pozdrawiam:)))

kris13

kris13 2015-04-24

Extra! tylko gdzie kupić tą pierwszą mąkę?

isia2

isia2 2015-04-24

o takiego jeszcze nie jadłąm, fajnie wygląda, lubie eksperymentowac w sprawie chleba

elis50

elis50 2015-04-25

apetycznie wygląda i jest pewnie smaczny :) przepełnionej słońcem i uśmiechem soboty życzę kochana Joasiu :):):):)

melman

melman 2015-05-05

kris13 w każdym większym markecie (carrefour, tesco)

isia222

isia222 2015-05-28

jaki puszysty

berblak

berblak 2015-07-12

Sądząc po wyglądzie, to nie przypuszczalabym, że to bezglutenowiec. Super!

(komentarze wyłączone)