Przetestowałam kolejny przepis ze strony Domowe-Wypieki.pl.
Pyszne grube paluszki z ciasta ptysiowego obsypane brązowym cukrem. Są łatwe i dość szybkie do przygotowania.
~~Składniki:
• 125ml mleka
• 125ml wody
• 100g masła
• 200g mąki pszennej (lub w wersji bezglutenowej: 150g uniwersalnej mąki bezglutenowej)
• 4 jajka
• szczypta soli
~~Dodatkowo:
• ok. ½ szklanki brązowego cukru
~~Sposób przygotowania:
1. Mleko, wodę, sól i masło zagotować. Dodać na raz mąkę i bardzo szybko wymieszać, aby powstała jednolita masa. Gotować dalej energicznie mieszając, aż ciasto będzie ładnie odchodzić od garnka, a na spodzie garnka utworzy się biała warstwa. (Mieszam cały czas łyżką drewnianą).
2. Ciasto przełożyć do miski. Od razu do ciepłego ciasta, miksując, dodawać po jednym jajku. Ciasto odstawić na 30 min.
3. Ciasto przełożyć do szprycy z dużą, okrągłą końcówką. (Ciasto jest gęste i można go wycisnąć tylko przez dużą tylkę).
4. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać, w odstępach, paluszki o długości ok. 9cm.
5. Przed włożeniem blachy do piekarnika posypać paluszki grubo cukrem.
Piec jedną blachę po drugiej ok. 25-30min. w temperaturze 200°C, aż paluszki ładnie się zarumienią.
Bardzo smaczne, na jednym nie poprzestaniesz;-)
jeanne 2014-08-31
Lila08, taki mają kształt, bo wycikałam przez dużą tylkę w kształcie gwiazdy, nawet fajnie wyszło:)
melman 2014-09-05
o jak się cieszę, że znów tu zawitałaś! :) Na pewno wypróbujemy z synkiem kilka nowych przepisów, które tu podejrzałam ;)
pozdrawiam serdecznie :)
(komentarze wyłączone)