~~ przepisik podam później ;-)))
ŻYCZĘ WSZYSTKIM MIŁEGO WEEKENDU ;-)))
Ciasto:
• 30 dag mąki
• 20dag masła
• 2 żółtka
• 0,5 szklanki cukru pudru
• 2 łyżki kwaśnej śmietany
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować na blachę o wymiarach 35x20 cm. Piec osobno w temp. 180°C przez ok. 20min.
Masa jabłkowa:
• 1 kg jabłek
• 1 szklanka cukru
• 1 galaretka (np. agrestowa)
Jabłka obrać, pokroić na małe kawałeczki. Do garnka z grubym dnem wlać odrobinę wody, wsypać jabłka i cukier. Gotować aż jabłka się rozpadną i wtedy wsypać galaretkę. Wymieszać tylko do połączenia składników. Nie gotować!
Masa orzechowa:
• 20 dag orzechów włoskich mielonych
• 1 szklanka śmietanki 30%
• 2 jajka
• 1 szklanka cukru
• 250g masła
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Śmietankę zagotować. Do gotującej się śmietanki wlać masę jajeczną, wymieszać i wsypać orzechy. Gotować ok. 3 min. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć i dodawać po łyżce masy orzechowej..
Wykonanie:
Na wystudzony blat ciasta wyłożyć masę jabłkową. Odstawić w chłodne miejsce żeby stężała. Na wierzch wyłożyć masę orzechową i przykryć drugim blatem ciasta. Polać polewą.
Najlepsze na drugi, a nawet na trzeci dzień:)
wgr51 2010-11-20
ale to ciacho jest swietne!..juz z wygladu...milego poludnia...
piatal 2010-11-21
ja chyba takiego bym nie potrafił zrobić,,moje desery są bardzo proste,,,wygląda wspaniale,doskonałość,,,
berblak 2010-11-22
na pewno pycha!
Muszę kiedyś spróbować zrobić masę orzechową wg Twojego przepisu.
(komentarze wyłączone)