Czarna porzeczka.

Czarna porzeczka.

Owoce czarnej porzeczki zawierają:

witaminę C. Czarna porzeczka jest jednym z najcenniejszych źródeł tej witaminy. Pół szklanki owoców czarnej porzeczki pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C;

witaminę P (rutynę), która zwiększa przyswajanie witaminy C, a także działa przeciwstarzeniowo, uszczelnia naczynia krwionośne i poprawia ich przepuszczalność;

witaminy z grupy B, prowitaminę A, witaminę K oraz kwas foliowy;

sole mineralne: magnez, fosfor, potas, wapń, żelazo, cynk, bor, jod;

antocyjany o działaniu przeciwzapalnym. Są także pomocne w leczeniu miażdżycy i w profilaktyce chorób nowotworowych;

pektyny, które neutralizują toksyczne substancje w jelitach. To dzięki pektynom porzeczki świetnie nadają się na przetwory;

błonnik, który reguluje pracę jelit i poprawia procesy trawienne;

kwasy organiczne.

Są małokaloryczne, 100 gram owoców czarnej porzeczki to 60 kalorii.

dodane na fotoforum:

(komentarze wyłączone)