Owoce czarnej porzeczki zawierają:
witaminę C. Czarna porzeczka jest jednym z najcenniejszych źródeł tej witaminy. Pół szklanki owoców czarnej porzeczki pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C;
witaminę P (rutynę), która zwiększa przyswajanie witaminy C, a także działa przeciwstarzeniowo, uszczelnia naczynia krwionośne i poprawia ich przepuszczalność;
witaminy z grupy B, prowitaminę A, witaminę K oraz kwas foliowy;
sole mineralne: magnez, fosfor, potas, wapń, żelazo, cynk, bor, jod;
antocyjany o działaniu przeciwzapalnym. Są także pomocne w leczeniu miażdżycy i w profilaktyce chorób nowotworowych;
pektyny, które neutralizują toksyczne substancje w jelitach. To dzięki pektynom porzeczki świetnie nadają się na przetwory;
błonnik, który reguluje pracę jelit i poprawia procesy trawienne;
kwasy organiczne.
Są małokaloryczne, 100 gram owoców czarnej porzeczki to 60 kalorii.
dodane na fotoforum: