Rybne gałki podlaskie

Rybne gałki podlaskie

Narobiłam ich 52 sztuki.Zrobiłam tak: 1 kg różnych ryb sprawić,filety odłożyć,a skóry , płetwy itp wrzucić do 1 litra wrzacej wody z dodatkiem ziela angielskiego i listka laurowego.
Na patelni rozgrzać olej i zeszklić dwie cebule posiekane w piórka,następnie dodawać posiekane : marchewkę, pietruszkę, seler, por, kilka plasterków imbiru dla ostrości i 2 małe papryczki chili ze słoika.Podsmażone warzywa dodać do garnka, z którego juz wyrzuciłam rybie odpady ze sprawiania. Krótko zagotowac.
Na patelni przesmarzyć lekko jesze jedną cebulę. Odcisnąć namoczoną w mleku bułkę. Przepuścić przez maszynkę ryby, cebulę z patelni i bułkę.Dodać gałkę muszkatołową,sól, imbir mielony, pieprz ,także papryczkę chili drobniusieńko posiekaną i sporo natki pietruszki,ewentualnie garść bułki tartej. W dłoniach formować kulki ,obtaczać w mące i wrzucać na wrzątek, jak wypłyną - wyjmować.Przełożyć do garnka z gotującymi się warzywami .Zalać słoikiem soku pomidorowego. Przyprawić 2 łyżkami rumu.Można dodać kwasku cytrynowego albo śmietany do smaku. Podawać ze świeżą bułką, albo zrobić z tego drugie danie z ziemniakami czy ryżem.( Dwie łyżki rumu dałam też do masy rybnej).

dodane na fotoforum:

christ

christ 2010-02-04

pycha

halinag

halinag 2010-02-04

na pewno smaczne

lucka

lucka 2010-02-04

Nigdy takich nie jadłam ,ale chętnie bym spróbowała poproszę o przepis.Milego dnia.

inka8

inka8 2010-02-04

Smaczny widok ...

Milutko i cieplutko pozdrawiam :::)))

agaraf

agaraf 2010-02-04

Pozdrawiamy w ten słoneczny czwartek i uśmiech zostawiamy:)
...apetycznie wyglądają....

graz5

graz5 2010-02-04

...pysznie wyglądają... i zapewne takie są:))

dodaj komentarz

kolejne >