Kibiny - tatarska potrawa, którą jadłem w Trokach na Litwie.

Kibiny - tatarska potrawa, którą jadłem w Trokach na Litwie.

Kibiny - to duże pierogi z mięsnym farszem, po powrocie z Litwy postanowiłem je zrobić, udało się, są bardzo dobre!
-jak ktoś Was chce zjeść to podaje przepis, ja zrobiłem je tak:

Kibinai – LITWA/Troki/

Ciasto:
1 kg mąki
450 g margaryny
4 jajka
1 śmietana 18%
sól

Farsz:
1 kg mięsa
3 cebule
50 g margaryny
wegeta
pieprz
woda

wyrobić ciasto: mąka,margaryna, 3 jajka/jedno zostawić do posmarowania/, śmietana do wyrobienia gęstości ciasta/ciasto jak na kruche/. Wstawić na 30 min do lodówki. Zrobić kulki i rozwałkować na małe placki.

Mięso pokroić w kostkę, cebulę w kostkę, dodać przyprawy, margaryne i trochę wody, zrobić jak pierogi- skleić i pozawijać, posmarować przed pieczeniem rozbełtanym jajkiem dodać trochę wody.

Układać na blasze do góry zawiniętą częścią, piec 25-30 min. / 200 st.

dodane na fotoforum:

pomoria

pomoria 2010-11-16

to rodzaj pierożków?..chyba w programie Makłowicza widziałam coś podobnego...

jezynka

jezynka 2010-11-16

Dziękuję/my Jacku za wspaniały przepis ...miłego dnia..Wiki

pomoria

pomoria 2010-11-16

Jacku!..czyli rozumiem, że mięsa nie smażyć...ma być surowe?...

kropka7

kropka7 2010-11-16

Może spróbuje zrobić ... tylko to surowe mięso
mnie niepokoi ... napewno ma być surowe????

azurka

azurka 2010-11-26

apetycznie wyglada:)

dodaj komentarz

kolejne >