Karpia pokroić w dzwonka (zostawić także łby) dzień przed wigilią wszystko posolić i lekko pocukrować
Na 3 l wody ugotować wywar warzywny z:
4 marchewki
4 pietruszki
2 pory
6 cebul
10 dag rodzynek
Gdy będę miekkie odcedzic warzywa juz nie bedą potrzebne Tylko marchew i rodzynki zostawić do dekoracji
Do wywaru z warzyw wlać około 1/2 litra octu i 15 łyżek cukru oraz płaską łyżkę soli ( wywar ma być bardzo mocno słodko - kwaśny
Rybę opłukać i wrzucać na gotujący sie wywar najpier łby które gotowac 1/2 godz następnie dzwonka karpia po 15 min (dzwonko powinno mić około 5-6 cm szer)
Ugotowana rybę układać na półmiski
Do wywaru dodać żelatynę zagotować nastepnie przelać przez sitko , żeby galareta była czyst i zalać nią rybę
SMACZNEGO
dodane na fotoforum:
lysiek 2009-12-25
Robiłam pierwszy raz, tylko bez rodzynek,bo nie lubimy. Pycha! To moje wspomnienie z dzieciństwa. :)
damek34 2010-01-25
SAM NIE ROBIŁEM ALE SAMODZIELNIE JADŁEM,ŚWIETNA ZAKĄSKA,WIDAĆ ZNAKOMITĄ RĘKE PRAWDZIWEJ GOSPODYNI,A MOŻE I TATAREK ZNAJDZIE SIĘ.....
PS,JEDYNA RYBA KTÓREJ BARDZO NIE LUBIE TO.....ŚLEDZ.DZIWNE PRAWDA?