BEFSZTYK WIEPRZOWY MIELONY
50 dag łopatki wieprzowej
1 żółtko
1,5 łyżki smalcu
1,5 łyżki masła
2 łyżki mąki
pieprz mielony
sól
Mięso zmielić w maszynce o z sitkiem o dużych oczkach ,doprawić pieprzem i solą wymieszać z żółtkiem i łyżką wody .Formować owalne befsztyki , oprószyć mąką i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron ( ok. 4 minuty z każdej strony ) .Stopień wysmażenia zależy od indywidualnego upodobania .Jeśli ktoś lubi befsztyki krwiste -smaży krócej , jeśli przeciwnie - dłużej .Osobno na drugiej patelni usmażyć cebulę przyprawiona majerankiem sola i pieprzem
SZPARAGI Z MASŁEM I BUŁKĄ TARTĄ
Szparagi obrać do 3/4 wysokości , odłamać zdrewniałe końcówki. Obrane szparagi związać nitką w pęczek.
Ugotować w niedużej ilości osolonej i lekko osłodzonej wody - przez około 15 minut
Ugotowane szparagi delikatnie wyjąć z garnka odsączone ułożyć na półmisku i polać bułką tartą zrumienioną na maśle.
BURACZKI ZASMAŻANE
Około 75dag buraków ugotować a nastepnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach .Przyprawic szczyptą soli i pieprzem 1lub 1,1/2 łyżka octu i 1czubatą łyzką cukru (smak powinien byc mocno słodko-kwasny )wymieszac i podgrzać . W tym czasie rozgrzać 1 łyżke masła dodac 1/2 łyzki mąki zrobic zasmażke i wlać ją do buraczków >podawac na ciepło
dodane na fotoforum:
ragda 2011-06-19
Witam i bardzo dziękuje :) i na pewno skorzystam z wielu Twoich przepisów :) miłej niedzieli
luanka 2011-06-20
mniam!
Pozdrawiam w nowym tygodniu i życzę samych miłych dni.
buziaki ♥
mandii 2011-06-23
a dziekuje bardzo za opinie ;) nie gniewam sie,że podobam ci sie bardziej w dlugich-ja to rozumiem ;))
mnie bardzooo szybko odrastaja wlosy,a ja potrzebowalam zmiany