Na pierwsze- krupnik
Na drugie- totalnie leniwe pierogi z bułeczką, masełkiem i fruktozą.
Pierogi leniwe:
0,5 kg twarożku, 30-40 dag ugotowanych ziemniaków, 15-20 dag mąki pszennej, 5 dag mąki ziemniaczanej, 2 jajka.
Mąkę przesiać. Oddzielić żółtka od białek. Ziemniaki zmielić razem z twarożkiem. Białka ubić na sztywną pianę.
Wszystkie składniki wymieszać dodając na koniec pianę z białek. Z masy formować wałeczki, otoczyć je w mące. Tępą stroną noża wykonać kratkę, kroić na ukos. Gotować we wrzącej, osolonej wodzie, bezpośrednio po przygotowaniu. Podawać polane stopionym masełkiem i posypane zrumienioną bułką tartą.
Wersja I wytrawna...podać z z dodatkiem surówek,
Wersja II na słodko...wierzch klusek posypać dodatkowo cukrem ( ja dałam fruktozę...z musu )
dodane na fotoforum:
beata3 2010-10-20
SMACZNEGO
budrys3 2010-10-20
ale pyycha :)
brego 2010-10-20
...super jedzonko...:)))...pozdrawiam serdecznie Beatko :)))
nimpha 2010-10-20
u mnie też dziś był krupnik a drugie podobne tyle ze bez sera a mianowicie kopytka:) pozdrawiam
maxmen 2010-10-20
Zdecydowanie wersja druga... :)))
eporemb 2010-10-20
pyszności,mniam...to kopytka
SŁODKICH, KOLOROWYCH
☺☺...SNÓW...☺☺
http://imagenesfotos.com/wp-content/2009/12/rosas-5.jpg
lussi44 2010-10-20
Późno, bo późno...ale lepiej późno niż wcale...z ogromną przyjemnością obejrzałam fotki, które podczas mojej nieobecności się pojawiły...każdą podziwiam...dziękuję za każde ciepłe słowo i pozdrowienia...życzę pogody ducha i za oknem :))
Pyszności!
betaww 2010-10-21
Oj chyba jutro je zrobie tak pysznie wygladaja......buziaczki Beatko.......milego czwrtku zycze.....****
iwanka1 2010-10-21
Czyli obiadek na słodko, lubię tak od czasu do czasu.
Pozdrawiam:)
lulka1 2010-10-23
ojej jakie rarytasy przeszłości ...chodziłam na nie do barów mlecznych ,niezapomniane czasy :)))
gotujmy 2010-10-26
na mój talerz ,dwa !