Mój świąteczny piernik staropolski.
Będzie teraz dojrzewał przez 2 tygodnie.
Składniki: szklanka miodu, szklanka cukru, 12 dag masła, pół kg mąki, 2 całe jajka, czubata łyżeczka sody oczyszczanej, szczypta soli, 1/3 szklanki mleka, przyprawa do pierników, garść orzechów włoskich, tłuszcz do smarowania formy.
Miód z cukrem oraz masłem podgrzać na małym ogniu. Gdy cukier się rozpuści, odstawić aż przestygnie. Stopniowo dodawać mąkę, jajka i sól. Mikserem wyrobić gładkie ciasto. Sodę rozpuścić w ciepłym mleku i dodać do ciasta. Wsypać mieszankę przypraw piernikowych i wymieszać. Wsypać połamane orzechy i wymieszać łyżką. Masę piernikową przełożyć do szklanego lub emaliowanego naczynia, przykryć i odstawić w chłodne miejsce na dwa tygodnie.
Po dwóch tygodniach dojrzałe ciasto wyłożyć na natłuszczoną formę i piec około 60 min w temp. 180 stopni /termoobieg/. Piernik jest bardzo dobry. Smakuje jak prawdziwy piernik. Na pierwszy raz można spróbować z połowy porcji. SMACZNEGO.
gosica0 2011-12-11
przepis juz sobie sciągnełam):):):):):):): ale na swieta zrobie swój juz wyprubowany piernik):):):):):
igam55 2011-12-11
Masz rację Gosiu. Na święta, imieniny i inne imprezy
tylko wypróbowane przepisy. A eksperymenty i próbowanie
nowych przepisów tylko w zwykły dzień. Ja też tak robię.