Wczoraj uczyniony. Poczeka sobie w dojrzewalni, az mu w środku wyrosną duuuże dziury !
dodane na fotoforum:
maria57 2011-04-01
Ciekawostka przy okazji, bo wywołałaś temat.
Słowo gbur na Kaszubach wcale nie znaczy to samo, co w języku polskim. Kaszubski gbur, to człowiek majętny, bogaty, bo dobry z niego gospodarz. Czyli powiedzieć komuś po Kaszubsku :"gburze" to po prostu powiedzieć temu komuś komplement
honorek 2011-04-01
Dzięki Marysiu ! Ja wiem, że Ty z pewnością znasz znaczenie tego słowa :). Ser powstał na kaszubskiej ziemi - nazwa więc myślę adekwatna.
maria57 2011-04-01
dobrze. że położyłaś obok pudełko zapałek - widać że to pokaźny bochen
gdybys tak jeszcze zechciała podać, ile "waży" i z ilu litrów mleka się to robi
a tak w ogóle chciałabym kiedyś zobaczyć. jak to się robi, że serek taką fajną pleśnią się pokrywa - czy masz gdzieś zgromadzone jakieś specjalne szczepy grzybków pleśniowych- czy to samo wyrasta, czy musiałaś to skądeś sprowadzać ??/
honorek 2011-04-01
Marysiu - ser powstał z 25 litów mleka (koziego, rzecz jasna). Powinien ważyć koło 2,5 kg. To ser typu szwajcarskiego - znaczy taki z wielkimi dziurami. Musi kilka miesięcy dojrzewać i z pewnością straci na wadze (znaczy wyschnie po prostu ciut).