PSZCZÓŁKA

PSZCZÓŁKA

PSZCZÓŁKA

Ciasto:
30 dkg cukru
15 dkg margaryny
4 jajka
40 dkg mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Góra ciasta:
25 dk cukru
20 dk margaryny
1 jajko
25-30 dk orzechów włoskich lub migdały
1 cukier waniliowy
2 łyżki mleka

Krem:
1 opakowanie kremu karpatka (może być te w 5 min),lub 1 budyń, 1/2 l.mleka, 25 dkg masła i 3 łyżki cukru.

Wykonanie:
ciasta: cukier + margarynę ubić + jajka i dalej ubijać. Powoli dodawać mąkę z proszkiem, wymieszać wyłożyć na blachę i podpiec na złoty kolor około 20 minut.
Wykonanie góry:
ciasta: margarynę rozpuścić+ cukier, cukier waniliowy, mleko, orzechy i smażyć to 5 min na wolnym ogniu. Ostudzić i dodać do tego jajko (wcześniej rozmieszane).
Na podpieczone ciasto, gorące nałożyć masę orzechową i piec jeszcze około 20 min. Ostudzone ciasto przekroić na dwie części na dół wyłożyć krem zrobiony z budyniu lub karpatkowy i na krem górę ciasta z orzeszkami.
Najlepsze jest zrobione dwa dni wcześniej.
SMACZNEGO !!!

dodane na fotoforum:

jagodaa

jagodaa 2010-05-13

Dziewczyno, pooglądałam Twoje dzieła słodkie, masz talent w łapkach, robisz cuda!!!

dodaj komentarz

kolejne >