Wloskie "Arancini" czyli kulki ryzowe

Wloskie "Arancini" czyli kulki ryzowe

Skladniki:(na 14 sztuk wielkosci pileczki do tenisa)
-1 szkl.ryzu ktory rozgotowuje sie
-5 plasterkow szynki "jamon" lub 10dkg miesa mielonego
-2 zabki czosnku
-1 malutka cebulka
-4-5 lyzek oliwy z oliwek
-szafran
-1,5litr wrzadku z kostka rosolowa(wg.slonosci)
-50 mil.wina bialego
-mozarella lub inny ser zolty

Na patelnie wlac oliwe,na tym lekko podsmazyc cebulke i czosnek pokrojone w kostke,dodac "jamon"lub mieso mielone,chwilke podsmazyc.Nastepnie wsypac ryz,i jak ryz wciagnie tluszcz podlac winem.Po chwili stopniowo podlewac goracym wywarem rosolowym,az ryz rozgotuje sie na krem(20-25 min.)Dodac szczypte azafranu na kolor.Na koniec,zestawiamy z ognia i dodajemy mozarelle,mieszamy.Po wystygnieciu formujemy kuleczki,moczymy w jajku i obtaczamy w bulce tartej.Smazymy na glebokim tluszczu.
"Arancini" sa bardzo smaczne,podaje sie je do wszystkiego na goraco i na zimno,jak kto woli.We Wloszech podaje sie je na goraco jako aperitiwo,a ja podaje je do obiadu.

dodane na fotoforum:

ada40

ada40 2010-05-03

Pozdrawiam milego popoludnia zycze.

stasia8

stasia8 2010-05-05

Wiem że spadł śnieg,oglądałam w telewizji...bardzo to wszystko dziwne takie anomalie pogodowe...
Pozdrawiam...życzę miłego dnia:))

gatana

gatana 2010-05-05

,•*'—*•.
...*•-•* ..) DZIEŃ DOBRY :)
……. .•* ...............!
…. .•* ........ .•*——*•.
….( ……. .•*,•*—*?...)
….*•.?_?.•* ..*•.?_?.•*

(((((((((_,»*¯*« »*¯*«,_))))))))
((_,»*¯**¯*«,_)) ((_,»*¯**¯*«,_))


Jeżeli w chwili zwątpienia,
powiesz, że przyjaciół Ci brak –
poszukaj w pamięci mego imienia,
Ono Ci powie że nie jest tak !!!


((_,»*¯**¯*«,_)) ((_,»*¯**¯*«,_))
((****** MIŁEGO DNIA ******
(((((((((_,»*¯*« »*¯*«,_))))))))

artdora

artdora 2010-05-05

Dziękuję w imieniu męża!!:)
Pozdrawiam cieplutko i słonecznego dnia życzę:))

tesia52

tesia52 2011-11-09

Są wspaniałe,pozdrawiam:)

kofta73

kofta73 2012-02-03

Lubię takie wynalazki, więc i tego specjału popróbuję :)
Apetycznie wyglądają te kule :)

intma43

intma43 2012-02-16

Ten przepis bardzo mi się podoba- muszę go wypróbować :)

dodaj komentarz

kolejne >