Przepis na prosty sposób kiszenia kapusty ===============================
Kapustę poszatkować zalać wrzącą solanką, na 1 litr wody 1 łyżka soli...zostawić na 24 godziny co jakiś czas przebijać drewnianą łyżką.
Po tym czasie przekładać do słoików mocno ubijając na wierzch zalać solanką.
Po dwóch tygodniach praktycznie jest ukiszona
Ja pod nakrętki daję folię spożywczą.
Kapusta jest pyszna i może stać nawet dwa lata.
Dostałam ten przepis 4 lata temu i od tej pory nie kiszę inaczej
dodane na fotoforum:
halinag 2010-10-25
Danusiu ja szatkuje wkładam do garnka zalewam wrzątkiem 1 łyżka soli na 1 l wody..co jakiś czas przebijam łyżką drewnianą i po 24 godz.wkładam do słoików i wynoszę do piwnicy po 2-ch tygodniach ukiszona trzyma się nawet dwa lata ...jest pyszna robię tak od 4 lat
aniakar 2010-10-25
Fajny i prosty przepis ...dziękuję Halinko ...kiedyś kisiłam w beczce ...teraz nie mam gdzie jej trzymać........
aglak25 2010-10-25
ale bedzie pychotka!!!
Miłego popołudnia i spokojnego wieczorku - witam i pozdrawiam:))
golys 2010-10-25
swietny zapasik na zimowy bigosik Halinko ...
pozdrawiam cieplutko i zycze milego wieczorku ...
yoker 2010-10-25
super przepis Halinko podałaś na kiszenie kapusty ........
na pewno z niego skorzystam , miłego wieczora i spokojnej nocki życzę ........dobranoc.........
majka62 2010-10-25
Co za noc, w taką noc
Dam Ci czarodziejską moc
No a teraz oczka zmruż
Noc zapada, ciemno już
Wszyscy śpią, więc śpij i Ty
A ja Ci dam kolorowe sny. DOBRANOC...
majka62 2010-10-25
http://www.youtube.com/watch?v=mGL4btEIoTo
majka62 2010-10-25
JUTRO BEDE KISISC SWOJA
danka 2010-10-26
Dzięki Halinko za przepis...pierwszy raz słyszę..
babka50 2010-10-26
To bigosik i suroweczki na zime beda pycha ....
jonna 2010-10-26
Milo jest otwierać w zimie słoik swoich przetworów. Odkręcasz, a słoik zrobi cszzzzzz.
Dzięki za prosty przepis, pozdrawiam serdecznie:))
halinag 2010-10-26
ja nie dodaje marchewki....do kiszenia tu akurat ma być czysta kapustka potem do surówki owszem