5 kg głogu oczyścić i dokładnie wypłukać.
Zagotować 10 l wody z 4 kg cukru,
ostudzić i zalać głóg wsypany do butli.
Utrzeć w moździerzu 12 dag rodzynek, zalać ciepłą wodą i postawić w ciepłym miejscu na 3 dni. Następnie wlać do butli i zamknąć korkiem z rurką fermentacyjną.
Pozostawić butlę w temperaturze pokojowej na 3 miesiące, nie ruszając z miejsca. Po tym czasie zlać z jednej butli do drugiej i zostawić zakorkowane z rurką fermentacyjną na 2 miesiące, aby się sklarowało. Po tym czasie wino jest gotowe do rozlania do butelek.
Rozmoczony głóg można jeszcze raz użyć do wyrobu wina zalewając 7litrami wody przegotowanej z 11 dag cukru. Nie potrzeba dodawać przypraw.
adacc 2010-10-08
Grześ to jak skończysz produkcję to daj znać to wpadnę spróbować:)))
A szirka nie zaśnie na bo kto by w nocy rozrabiał:)))