Chlebek ziołowy
5 dag drozdzy ,2 łyżeczki cukru,3 łyzeczki mąki,1 szklanka ciepłego
mleka .Zrobic zaczyn i odstawic w ciepłe miejsce na 15 minut Następnie
1 płaska łyzeczke ziół( np kminku
,czarnuszki,cząbru,majeranku,lubczyku,estragonu )lub zioła prowansalskie 1 łyzeczka.
Zalac zioła 1/2 szklanki wrzątku na 1/2 godziny.
ostudzone zioła dodac do zaczynu ,dodać 3 szklanki mąki,1 jajko,1 łyzeczke soli.Zagnieśc ciasto,dodać orzechy łuskane rozdrobnione,słonecznik,sezam,siemie lniane,na koniec 1/4 szklanki oleju
lub margaryny.Poczekac az wyrosnie .
Piec 50 min .
kjaniec5 2009-02-22
Gratuluje, wyglada pieknie i smacznie.
Niewyjkluczone, ze zglosze sie o przepis.
Pozdrawiam, niedzielki bardzo sympartycnej zycze.
rumpel 2009-02-22
...suchy chlebek zajadasz, a potem w świat na wycieczki ;-))))
rumpel 2009-02-22
..eee, teraz to już nie sztuka zgadnąć...a to było w Poznaniu, wczesne lata 40-te ub.w., fajnie było, gdyby nie aktualni nasi przyjaciele zza Odry....
rumpel 2009-02-22
...a receptura chlebka nie było na początku, teraz dopiero przeczytałem jaki on pożywny :))))
piotr57 2009-02-22
Gosia masz talent kulinarny, dla mnie chlebek wyłącznie z lubczykiem.
luna19 2009-02-24
fajny chlebek :)
zapraszam cię na garnkowe forum kulinarne www.garkulinar.jun.pl
jurasek 2009-03-19
Proponuje nazwę dla tego chlebka: "chlebek gosikowy"