Szafran znany był już w czasach Aleksandra Wielkiego. Jest najdroższą z przypraw; wartość szafranu zawsze była wysoka, bo tak jak przed wiekami, tak i dzisiaj można go zbierać wyłącznie ręcznie. W Chinach używano go w VII wieku do wytwarzania leków i perfum. W wieku IX szafran pojawił się w Niemczech i Francji, a sześć wieków później w Anglii.
Szafran, najcenniejsza przyprawa świat, wywodzi się z Azji Mniejszej. Obecnie jego głównym rejonem uprawy jest basen Morza Śródziemnego. Głównie Hiszpania, Grecja, Francja, Turcja, Iran, Maroko, Kaszmir. Szafran otrzymywany jest z krokusów. Ususzone, delikatne znamiona jego kwiatu są warte złota, gdyż pozyskiwanie surowca jest zajęciem żmudnym. Ze znamion 150 tys. kwiatów otrzymuje się tylko 1 kg przyprawy.
Szafran zwiększa stężenie serotoniny i dopaminy w ośrodkowym układzie nerwowym, przez co poprawia
nastrój i zwiększa poczucie szczęścia.
linka6 2011-06-08
bardzo ładnie :)
dancia1 2011-06-08
Eluś więc szczęścia Ci życzę...buziaczki:)****
catrin 2011-06-08
fajny kontrast, chłopaki przeziębione więc kąpiele wodne muszą poczekać, buziaczki:))
darekb 2011-06-08
:)
baster 2011-06-08
To dla mnie siostrzyczko???
Nie odpowiadaj!!!
Piękny i super uwieczniony.:)
Jesteś moją najzdolniejszą siostrzyczką! (bo jedyną)
artpolo 2011-06-08
Cudowne ujęcie, oraz świetny opis !!!!
Nie miałem pojęcia o jego zastosowaniu, trzeba zacząć go jeść ....
Pozdrawiam, spokojnej i milutkiej nocki życzę, dobranoc :))
migi80 2011-06-09
piękne makro...
irena49 2011-06-09
cudny......re: dobrze, że mamy aparaty i uwieczniamy to piękno ....bo tak szybko przekwitają....
gupik 2011-06-09
Podobnie działa bułka z serem, ale szafran ładniej się nazywa:)
lucesse 2011-06-13
Wspaniała całość :))