[34402159]

przepis na moją drożdżówkę...

50 dag mąki
5 dag drożdży
10 dag cukru
4 żółtka (jak małe jajka to 5 )
10 dag Kasi albo masła
szczypta soli
niecała szklanka letniego mleka...
cukier waniliowy

na kruszonkę...
mąka-tłuszcz-cukier w proporcji 3:2:1 czyli najwięcej mąki, najmniej cukru...

za dużo cukru w kruszonce sprawi, że będzie twarda...

wykonanie...
do mąki wkruszyłam i roztarłam w niej drożdże, następnie roztarłam masło (bez roztapiania), dodałam jajka, sól i stopniowo mleko...
w przypadku jeśli ciasto będzie za bardzo zwarte dodać jeszcze troszkę mleka ...zależy od tego jak mąką chłonie...
wyrobić...odstawić do wyrośnięcia...po wyrośnięciu jeszcze raz zagnieść i przełożyć do blaszki...poczekać aż podrośnie i wtedy ułożyć połówki śliwek skórką do dołu...posypać kruszonką...
piec ok. 40-50 min, w temp. ok.160-170....do zrumienienia....czas i temp. zależy od piekarnika...

zaznaczam, że zazwyczaj nie robię zaczynu i nie czekam aż drożdże wygarują...robię to wyjątkowo jeśli nie jestem pewna świeżości drożdży...
3/3

halka

halka 2018-08-17

Przepis mi się podoba...zabieram.Teraz nie upiekę bo w domu przy klimatyzacji za zimno. Musiałabym ciasto wynieść na zewnątrz i pewnie by urosło ale upiec na słońcu się nie da:):) Nie chcę nagrzewać domu piekarnikiem;poczekam i wypróbuję jesienią.

jaworr

jaworr 2018-08-17

Też wypróbuję..... :)))

myszka2

myszka2 2018-08-17

Wspaniały przepis na drożdżówkę,pychota☺

dodaj komentarz

kolejne >