[32589863]

chlebek ze śliwką...
na drożdżach, bo zakwas mi *zdechł* :-)))

chlebek jest smaczny...ok. 3 dni nie zmienia smaku....nie kruszy...nie twardnieje...
później nie wiem, bo po 3 dniach nie ma po nim śladu :-)))

500 g mąki ( po połowie orkiszowej i żytniej)
5 dag drożdży
500 ml ciepłej wody
1 łyżka miodu
2 łyżeczki soli
1 1/2 łyżeczki cukru
10 suszonych sliwek

opcjonalnie kilka łyżek płatków owsianych...

mąka do podsypywania...


Wykonanie:
do ciepłej wody dodajemy miód...drożdże rozkruszamy do miski, dodajemy cukier i ciepłą wodę...wszystko rozcieramy...odstawiamy...

następnie wrzucamy do dużej miski obie mąki, sól i wlewamy płynną mieszankę....zaczynamy wyrabiać ciasto...będzie bardzo klejące i trudne do wyrabiania, więc trzeba w miarę potrzeby podsypywać mąkę, ale z umiarem, bo ciasto powinno być raczej zwarte, ale nie zbite...
zostawić do wyrośnięcia...
kiedy podwoi objętość wyrobić jeszcze raz, dodać do ciasta pokrojone śliwki...wgnieść je w miarę równo i przełożyć do foremki, w której musi ponownie wyrosnąć...

chlebek wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 230-240 stopni i pieczemy 30 minut...

po upieczeniu, kiedy popukamy w dno powinien wydawać głuchy dźwięk..jeśli nie można dopiec chwilkę już bez foremki...

jest pyszny...bo śliwka nadaje wilgoci i lekkiej nutki słodyczy...:-)

te białe ślady to płatki owsiane...
____

malako

malako 2017-01-31

smakowicie wygląda:))

satsuma

satsuma 2017-01-31

Pewnie pyszny

halka

halka 2017-01-31

Dobrze wygląda; też czasem piekę bo lubię chleb własnego wypieku.

lidia23

lidia23 2017-01-31

taki domowy najsmaczniejszy:)
czuję ten smak i zapach!
nie dziwię się ,że nie "zabawił " u Ciebie zbyt długo..:P

ona11

ona11 2017-01-31

z pewnościśą pyszny

babcia1

babcia1 2017-01-31

wygląda pysznie!no u nas nie ma szans na orkiszową mąkę już jej ostatnio szukałam..

jaworr

jaworr 2017-01-31

Smacznie wygląda.... coś dla mnie....:)
Miłego wieczoru życzę..:)

izolek

izolek 2017-01-31

Pachnie aż do mnie!!!

pantoja

pantoja 2017-01-31

Wygląda apetycznie. Zamknij na skobelek jeden na trzy dni i zapomnij. Po trzech dniach się przekonasz jaki jest:))

pantoja

pantoja 2017-01-31

U mojego piekarza taki pieką, nie wiem tylko czy na zakwasie czy na drożdżach, muszę spytać...

ewaeu

ewaeu 2017-01-31

prawdziwy , domowy, najlepszy...:)

davie

davie 2017-01-31

Wygląda wspaniale, masz dobrą rękę do
pieczenia chleba.

kasiaaa

kasiaaa 2017-01-31

na pewno wypróbuję, ale bez cukru, tylko z tą łyżką miodu:-)

peugeot

peugeot 2017-02-01

Nigdy nie jadłem takiego chlebusia,może i kiedyś się odważę (bo samemu też idzie sie otruć ;-) ) i zrobię podobny.Chleb powinien wydawać dźwięk..znając moje umiejętności ku temu, mój będzie dzwonił jak Zygmunta na Wawelu,spoko.Pamiętam dawno dawno temu,kolegi babcia piekła chleb,był taki zapach że normalnie narody klękajcie,wyciągała wielkie bochny chleba z pieca,a jak smakował ze swojskim masłem kurde..czaś śniadać, bo przez to ględzenie żołądek wkurzyłem,miłego dnia.

izolek

izolek 2017-02-01

Glucik...tak to chyba jest najlepsze tłumaczenie tego...glucika.

baygel1

baygel1 2017-02-01

O matko ! aż pachnie u mnie ! chociaż pewnie u Ciebie już tylko wspomnienie zostało :)

hasedi

hasedi 2017-02-02

Wszystko mi pasuje..oprócz śliwki...uwielbiam sliwki pod każdą postacią..ale nie w chlebie ;)

ato1rod

ato1rod 2017-02-02

Nigdy sama nie piekłam, a Łukasz już jest w domu, pozdrawiam :)))

pdorota

pdorota 2017-02-02

Pewnie smaczny....nie skuszę się,bo mi zasmakuje i będę piekła regularnie...do tego mam dziś lenia.

olga39

olga39 2017-02-03

Miłego dnia Ewo

dodaj komentarz

kolejne >