Bardzo często u mnie goszczą
Wszyscy za nimi przepadamy
ewulka1 2012-02-25
Ja e jadłam ostatni raz jak jeszcze z mamuśką mieszkałam...Sama ich nigdy nie robiłam....:))
ona64 2012-02-25
Sa naprawde Super ja najbardziej lubie odsmazana z jajkiem pychotka......pozdrawjam
stasia8 2012-02-26
Smakują wybornie....ja z kolei robię je zawsze w postaci okrągłych klusek i też je u mnie bardzo lubią...Pozdrawiam...miłego dnia:))
jokam 2012-02-26
Dytko, kluchy na pyrach, mówisz...
to ja znam je troszkę w innej formie i pod innym tytułem. kluski tarte albo ziemniaczane albo z dziurką...
tę ostatnią nazwę sama w dzieciństwie wymyśliłam. bo moja rola to było właśnie robienie paluszkiem małych, zgrabnych dziureczek...
jankewa 2012-02-26
a ja je znam z dzieciństwa,moja mama je robiła i bardzo mi smakowały :-)
Mój mąż nie przepada więc ja nie robiłem ...a szkoda!
Miłej niedzieli życzę-Pozdrowionka :-)))
dytka36 2012-02-26
Jakich dziureczek Asieńko w czym w kluchach na pyrach?????? Coś Ci się chyba pomyliło!!!Może robiłaś slaskie kluchy?Te się kładzie łyżką na gotującą wodę ,ja ciasto kładę na deseczkę do krojenia i łyżką pach pach lecą kluski do wody!!1A ciasto to starte ziemniaki z mąką musi być gęste na deseczkę i już.Potem dobrze okrosić i gotowe!!!Nie znam osoby,która by tego nie lubiła.
dytka36 2012-02-26
A to dziwne Ewuniu,że mąż nie przepada bo to zazwyczaj faceci lubią te kluchy jeszcze dobrze okroszone z boczkiem i cebulką MNIAM pycha!!!Ja jeszcze gotuję do nich kwaśną zasmażaną kapuchę,lub dodaję biały ser.Wedle gustu!!!Koniecznie musi być maślanka!!!!
jokam 2012-02-26
Dytko, ja mieszkam pomiędzy Kujawami a Śląskiem i widoczne moi przodkowie połączyli te dwa regionalne przepisy.
Mniej więcej tak te nasze się robi:
"250 g ziemniaków ugotowanych
250 g ziemniaków surowych
mąka ziemniaczana
Surowe ziemniaki utrzeć na tarce, odcisnąć z wody przez czystą szmatkę (najlepiej gaze). Płyn odstawić, a gdy na dnie powstanie osad, zlać ostrożnie wodę, osad zaś dodać do masy. Ziemniaki ugotowane przecisnąć przez praskę lub dokładnie ugnieść tłuczkiem. Połączyć ziemniaki gotowane z tartymi, wymieszać i wyrównać powierzchnię. Z uformowanej masy ziemniaczanej wyjąć ¼ ziemniaków i w to miejsce wsypać tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków. Następnie z powrotem włożyć wyjętą wcześniej część ziemniaków i zagnieść ciasto. Z wyrobionego ciasta lepić kulki dowolnej wielkości, moje miały około 3 cm średnicy.
Gotować w osolonej wodzie, około 7 minut od momentu gdy wypłyną na wier...
jokam 2012-02-26
I mi zjadło...
Napisałam, że ja w takich właśnie tę dziurkę robiłam.
I jeszcze, że podobne do Twoich Dytko, moja babcia też czasem robiła. Ale podawała je albo z zupą mleczną (fuj...!) albo z zupą dyniową (jeszcze większe fuuuuj...!!). No i chyba te nielubiane zupska sprawiły, że ja takich u siebie nie gotuję.
dytka36 2012-02-26
Te kluski o których napisałaś Asiu,to też kluski śląskie ale te szare!!!Mniej lubiane od tych zwykłych tradycyjnych śląskich z ziemniaków gotowanych i kartoflanki.Znam obydwie postaci tych klusek gdyz mój tata pochodzi ze śląska z samego Knurowa,więc cała jego rodzinka tam mieszka,najadłam sie tych kluch w swoim życiu oj najadłam,i wolałam właśnie te jasne.Te szare nigdy mi nie podchodziły.
lila08 2012-02-27
Edytko...a te szare kluski to tylko starte ziemniaki i mąka pszenna czy ziemniaczana? i co jeszcze ? tak tylko to ...sorry...nie znam takich a chciałabym spróbować...
elle54 2012-03-05
Uwielbiam te kluchy , tak jak pokazane na fotce i do tego gotowana kwaszona kapusta ....jesssu muszę stąd wyjśc...apetytu mi narobiłaś...;)