Tyle zostało :-(

Tyle zostało :-(

Ciasto
0,5 kg mąki
1/2 kostki margaryny
2 łyżki miodu
3 jajka
1 szkl cukru
1 łyzeczka sody
To wszystko zagnieść.Podzielić na 3 części,upiec 2 blaty każdy piekłam 15-20 min w temp 170 st .Na 3 blat wyłożyć masę orzechową i piec razem z masą również 15-20min.
Masa orzechowa
25 dag orzechów włoskich
2-3 łyżki miodu (może być sztuczny)
1/2 kostki margaryny
1/2 szkl cukru
To wszystko razem zagotować na małym ogniu.
Masa budyniowa
8 żółtek
1 i 1/2 szkl cukru
2 szkl mleka
3 łyzki mąki pszennej
3 łyżki kartoflanki
1 cukier waniliowy
1 i 1/2 kostki masła prawdziego
Żółtka ubić z cukrem na puch,dodać obydwie mąki i cukier waniliowy.Do ubitych jajek wlewać bardzo delikatnie gorące mleko ,bardzo cieńkim strumieniem cały czas mieszać robotem,postawić na bardzo mały ogień i mieszac by masa zgęstniała.Ostrzegam!!!Płomień musi być bardzo mały ,ponieważ masa szybko sie przypala!!!!Samo mieszanie wymaga troszke cierpliwości.Ja mieszam robotem.Gdy masa zgestnieje,zostawiamy do wystygnięcia.Miksujemy masło na puch i dodajemy stopniowo masę budyniową.
Masa jest pracochłonna ale za to bardzo pyszna,można dodać do niej alkohol ,ja przekładam nią wszystkie placki ,babeczki itd ,bardzo POLECAM!!!

kinga35

kinga35 2012-02-11

chyba się załapię ...poproszę o przepis-DZIĘKUJĘ miłej soboty....

stasia8

stasia8 2012-02-11

Dawno go nie piekłam a to bardzo smaczne ciacho....

ania71

ania71 2013-01-06

pyszne ciacho...

dodaj komentarz

kolejne >