2 łyżki oliwy
2-3 ząbki czosnku - zmiażdżone
1 duża cebula - pokrojona w kostkę
3-4 ziemniaki - pokrojone w kostkę
1 marchewka - pokrojona w kostkę
2-3 łodygi selera naciowego (obrane ze skórki!!) - pokrojone w kostkę
1 mała cukinia - pokrojona w kostkę
ok. 10 dkg zielonej fasolki szparagowej - pokrojonej w ok. 1,5 cm kawałki, lub krojona z mrożonki albo puszki
klinek niedużej kapusty białej lub włoskiej (wielkość taka jak czasami w pęczkach włoszczyzny) - drobno poszatkowana
ok 2 l bulionu drobiowego lub wołowego
2-3 pomidory obrane ze skóry - pokrojone w kostkę (lub puszka pomidorów w sosie)
1 puszka białej fasolki
10 dkg drobnego makaranu np. ditalini
posiekana natka pietruszki i bazylia (mogą być suszone)
mała puszka groszku, posiekany 1 por, pieprz i sól do smaku
starty parmezan .
Zeszklić cebulę na patelni . Dodać ziemniaki, seler i marchew,por. podsmażać przez kilka minut mieszając. przełożyć do rondelka.
Wlać bulion i 2 szkl. wody, doprowadzić do wrzenia, dodać pomidory. Jeśli z puszki, to wrzucamy je razem z fasolką z puszki
Gotować przez ok. 10 min., następnie dodać cukinię, fasolkę szparagową i kapustę. Znów doprowadzić do wrzenia.
Dodać pietruszkę, bazylię i fasolkę z puszki i groszek
Gotować na wolnym ogniu aż warzywa będą prawie miękkie. Jeśli potrzeba można dolać trochę wody w czasie gotowania, zupa nie ma być rzadka, makaron musi mieć w czym się zanurzyć.
Doprowadzić do wrzenia, dodać pieprz i sól do smaku i zmiażdzony czosnek.
Dodać suchy makaron.
Gotować przez ok. 8-10 min.
Wyłączyć gaz (czy na czym tam gotujemy) i zostawić na ok. 5 min.
Podawać posypaną parmezanem
Zupa jest gęsta i sycąca.
Jeśli ktoś nie ma selera naciowego można dać trochę siekanych listków zwykłego selera, albo w ogóle pominąć.
dodane na fotoforum:
atessa 2012-09-25
Zapach mnie tu przywiódł i nie zawiódł. Pyszna galeria :)
laura5 2012-09-25
Dobry Wieczor Kochani garnkowicze:)Milo znow Was przywitac po tak dlugim czasie,myslami bylismy z Wami,a teraz bawimy sie dalej fotamiiiiiii....i goraco was pozdrawiamy:)