garść listków świeżej bazylii
300g suszonych pomidorów w oliwie z oliwek
50-60g uprażonych na patelni orzeszków piniowych
2-3 ząbki czosnku
szczypta czerwonego pieprzu
sól do smaku
oliwa z oliwek- w razie potrzeby
2-3 łyżki startego parmezanu 25-30dkg spaghetti. Do miksera wrzuć wszystkie składniki oprócz sera i pinii - i zmiksuj wszystko drobniutko. Następnie dodaj ser i oliwę z oliwek w której znajdowały się pomidory tak, by wszystkie składniki utworzyły gładką pastę. Na koniec sprawdź, czy nie potrzeba odrobiny soli lub pieprzu - pamiętaj o tym, iż ser i pomidory są słone same w sobie, więc upewnij się by doprawiać pesto na samym końcu! Gotujemy spaghetti al dente, odcedzamy mieszamy z przygotowanym pesto i posypujemy uprażonymi piniamii.
dodane na fotoforum:
beata3 2012-06-21
Miłego wieczoru życzę...dobranoc:))
ewci1 2012-06-21
To musi byc wspaniale jedzonko,suszone pomidorki zapewne nadaly dobrego smaku....fajnie ,ze napisalas przepis...
...a swoja droga ,to dawno Ciebie tu nie bylo ,i szkoda :)))
Milego wieczorku:))
danwi66 2012-06-22
Duszeńko miło Cię widzieć:).....lubię taki makaronik i planuję na niedzielę zrobić:)cieplutkiego dnia Ci życzę bo u mnie brrrr:(
danka1 2012-07-03
Pozdrawiam i wesoły uśmiech na miłe wtorkowe popołudnie zostawiam.