Makaron z ciecierzycą, to kolejne proste danie rodem z Włoch. Uwielbiam ciecierzycę, więc jem ją na różne sposoby, z makaronem, w zupie w sałatce jako pasta, a nawet samą.Tych co jeszcze ciecierzycy nie znają zapraszam do poczytania tutaj https://pl.wikipedia.org/wiki/Ciecierzyca_pospolita, nie za wiele napisane, ale zawsze to jakaś dodatkowa informacja.
250g makaronu „ditalini”,
300-350g ugotowanej ciecierzycy (użyłam z puszki już gotowaną),
duża cebula,
2 – 3 ząbki czosnku,
4 świeże liście szałwii (może też być suszona),
gałązka rozmarynu (może być suszony),
pół pęczka zielonej pietruszki,
2 – 3 łyżki oliwy,
3 łyżki przecieru pomidorowego (jeśli używamy koncentratu należy zmniejszyć jego ilość do około 1,5 – 2 łyżeczek, resztę uzupełnić wodą lub w to miejsce użyć sok pomidorowy),
parmezan do posypania.
WYKONANIE :
Makaron wstawiamy do gotowania w osolonej wodzie i gotujemy najlepiej al dente. W tym czasie ciecierzycę odcedzamy i ściągamy z niej "skórkę – błonkę” (trochę żmudna praca, i można ją ominąć, ale jeśli ściągniemy „skórkę” to unikniemy wzdęć ; ).Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w drobna kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, szałwię (jeśli świeża) kroimy na drobne części i rozmaryn (jeśli świeży) oddzielamy od łodyżki. Wszystko to podsmażamy na 2-3 łyżkach oliwy. Zaczynamy smażyć na zimnej patelni i zimnym oleju, często mieszamy. W tym czasie kroimy drobno zieloną pietruszkę.Do usmażonej cebulki, czosnku i ziół dodajemy ciecierzycę i przecier pomidorowy, wszystko razem podsmażamy przez chwilę.Kolejno dodajemy makaron, podgrzewamy wszystko cały czas mieszamy, na samym końcu dodajemy pokrojoną pietruszkę.Podajemy, posypane parmezanem.Smacznego
dodane na fotoforum:
aguta11 2011-09-28
kurcze z ciecierzyca jeszcze nie jadłam a tak lubie makarony...dziekuje za przepis i nowe danie...
mezza 2011-09-28
milej nocki:)))
dzis mialam akurat ceci :))))
bo pogoda byla akurat na to danie,padalo:)
kot54 2011-09-28
Nie jadłam tak jeszcze ale człowiek całe życie się uczy...:))
grejsia 2011-09-28
Robilam z biala fasola, ale jeszcze nie probowalam z ciecierzyca, a ja lubie...warte skopiowania...dzieki..
ewci1 2011-09-29
Pysznie wyglada i napewno tak samkowalo....szalwia ,czosnek ,rozmaryn...nic dodac nic ujac:)))
bonga 2011-10-01
ja również uwielbiam ciecierzycę, na razie nie mam zbyt wiele pomysłów, używam jako składnika do duszonych warzyw wg zdrowej kuchni i robiłam pastę, ale z gotowanej...szlak, jaka była ciężka do przetarcia:)))
gotujmy 2011-10-04
Mam taką sama serwetę :0))))
a makarony zawsze i wszędzie !!!!!