gyros dla trzech osób:
6 grubszych plastrów karkówki
torebka przyprawy do gyrosa, sol
200 ml oleju
2 łyżki musztardy
4 ząbki czosnku
karkówkę posypać z obu stron sola. odstawić na chwile.
na marynatę: wymieszać olej z musztarda i cala paczka przyprawy gyros. przepuścić czosnek przez praskę lub zetrzeć na tarce na małych oczkach. Wymieszać marynatę. smarować plastry karkówki z obu stron i ukladać w plastikowym pojemniku. przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na jakieś 3 godzinki( można również przygotować dzień wcześniej).
po wyjęciu pokroić mięso w cienkie paski lub kostkę . Smażyć na teflonowej patelni bez dodatku oleju. Olej z marynaty w zupełności wystarcza. Odsączyć na papierowym ręczniku.
Tak podany gyros smakuje najlepiej z chlebkami pita albo frytkami. Smacznego :)
dodane na fotoforum:
kot54 2011-09-26
Pyszne jedzonko na pięknym talerzu.....Pozdrawiam wieczorkiem :)
hankag 2011-09-26
Twoje archiwum zdjęciowe jest bardzo atrakcyjne i chyba podkradnę kilka Twoich pomysłów,oczywiście za pozwoleniem.
Pozdrawiam serdecznie.
danwi66 2011-09-27
smaczne,takie dla mnie nie lubię w bułkach :)pozdrawiam ,buziaki przesyłam i smacznej kawusi życzę ,bo ona z rana być musi:)***
eliszka 2011-09-27
re..duszko to jeszcze z wiosny zdjecie..z kolezankami umówiłysmy sie , ze w tym tygodniu bedzie kolor żółty przewodni..ot i taka tajemnica :)