Racuszki z twarożkiem ricotta

Racuszki z twarożkiem ricotta

Miłe, delikatne włoskie maleństwa. Najlepsze na ciepło, ale zimne też mogą być. Można odgrzać w kuchence mikrofalowej. Oczywiście ten deser robi się bardzo szybko i naprawdę jest smaczny. Dodatkiem jest żurawina, jakże rzadko doceniana przez nas, naprawdę szkoda, ponieważ żurawina jest przepyszna i jest mistrzynią leczenia. Działa jak antybiotyk ma wiele witamin, zawiera błonnik i żelazo.Z dedykacja dla Ojojć;)...40 dkg ricotty(włoski twarożek) w Polsce na pewno można znaleźć ricottę Galbani- Santa Lucia
4 łyżki cukru
2 jajka
4 łyżki mąki
4 dkg suszonych żurawiny
3-4 łyżka porto lub miodu pitnego
olej do smażenia

Żurawinę należy zalać alkoholem, zostawić na pół godziny. Następnie odsączyć, i posiekać niezbyt drobno.
Ricottę przełożyć do miski, dodać cukier, roztrzepane jajka, mąkę i żurawiny, wymieszać.
Rozgrzać olej w rondlu, formować łyżką racuszki i smażyć na złoto.
Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku, posypać cukrem pudrem.

dodane na fotoforum: