Buleczki drozdzowe z brzoskwiniami

Buleczki drozdzowe z brzoskwiniami

500 gram maki wsypac do miski,zrobic dolek w ktory wkruszyc 30 gram drozdzy,posypac lyzka cukru i wlac troche cieplego mleka,przykryc sciereczka i odstawic na 20 minut w cieple miejsce.
W miedzy czasie roztopic 160 gram masla i polaczyc ze szklanka cieplego mleka(250 ml),dodac szczypte soli,cukier waniliowy,50 gram cukru,wymieszac.
Wszytko wlac do maki,dodac 1 jajko,wszystko dobrze wyrobic,przykryc sciereczka i odstawic do wyrosniecia w cieple miejsce,na 30-40 minut.
gdy ciasto nam wyroslo,odrywac kawalki(ja mialam kawalki 60-70 gramowe),do srodka wkladac owoce,wczesniej posypane cukrem,lub dowolny dzem,formowac kulki i dawac na brytfanke posmarowana tluszczem lub wylozona papierem,robic odstepy,bo buleczki beda jeszcze rosnac.Odstawic jeszcze na 10 minut przykryte sciereczka,posmarowac bialkiem i posypac posypka,nastepnie dac do nagrzanego piekarnika i piec ok.30 minut w 180 stopniach.