marchewkowe po upieczeniu

marchewkowe po upieczeniu

smakowite bylo ;))

Składniki:
8 średnich marchewek (ok. 400 g tartej marchewki)
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki ryżowej (lub ziemniaczanej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
4 jajka
80 g płatków migdałowych lub pestek słonecznika lub dyni
80 g suszonych śliwek
100 g lub 1 tabliczka gorzkiej czekolady

1. Zetrzyj marchewki do dużej miski na tarce o jak najmniejszych oczkach.
2. W osobnej miseczce roztrzep jajka tak, żeby uzyskać jednolitą konsystencję.
3. Do marchewki dodaj jajka, cukier, proszek do pieczenia, mąkę i wymieszaj.
4. Wlej olej i znów wymieszaj.
5. Pokrój bakalie w cienkie paseczki i dodaj do ciasta.
6. Czekoladę przed wyjęciem z papierka uderz mocno o blat, żeby ją pokruszyć i również wrzuć do miski. Wymieszaj wszystko bardzo dokładnie.
7. Wysmaruj tortownicę olejem. Przełóż ciasto, wygładź powierzchnię, albo upuść tortownicę na blat z wysokości 20 cm, wtedy masa sama się ułoży.
8. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 35 min. Ciasto będzie gotowe, kiedy nie będzie się przylepiać do wbitej wykałaczki.

poprostugotuj.onet.pl ;)

dodane na fotoforum:

maja38

maja38 2009-10-03

Miłego wieczorku zyczę..;-)

pajdar

pajdar 2009-10-03

To znaczy że kuchenka na nowym mieszkaniu zdała egzamin?

dodaj komentarz

kolejne >