Jak je rozbić?
Rozbicie skorupy na połowę nie jest takie proste, jak
w przypadku jaj kurzych. Wynika to z grubości skorupy jaja strusiego, która wynosi 2-3 mm i jest 10-krotnie grubsza od skorupki jaja kurzego.
W przypadku, gdy zamierzamy jeszcze zachować skorupę jaja w całości, należy ostrożnie wyszczerbić małą dziurkę za pomocą ostrego dłuta lub po prostu ją wywiercić, a żółtko
z białkiem wypłynie na zewnątrz. Jeżeli natomiast chcemy dodatkowo oddzielić żółtko od białka, powinniśmy za pomocą małego, ostrego młotka wyszczerbić cienką linię wokół obwodu jaja i wtedy je rozłupać. Bardzo pomocne przy tym jest użycie ząbkowanego noża, którym łatwo "przepiłowujemy" jajo wzdłuż zamierzonej linii.
Przepisy kulinarne
Jaja strusie na twardo
Jajo strusie gotujemy około 2,5 godziny. Po ostudzeniu można częściowo odzyskać skorupkę jaja (z połowy skorupki jaja można zrobić, np. ładną popielniczkę), przecinając ją w poprzek piłką do cięcia.
Strusie jaja faszerowane
Jajo gotujemy, przecinamy skorupę w poprzek. Przygotowujemy następnie farsz
z ugotowanego białka i żółtka jaja - kroimy jajo na kawałki,
a następnie dokładnie mieszamy białko wraz z żółtkiem
w naczyniu. Do powstałej mieszaniny dodajemy posiekaną natkę pietruszki lub szczypiorek oraz masło. Napełniamy farszem połówki skorup, posypujemy bułką tartą i smażymy na patelni pod przykryciem aż do zrumienienia się bułki tartej.
Jajecznica ze strusich jaj
Przyda nam się tutaj wiertarka (jeśli jajo chcemy zachować jako pamiątkę wspaniałej uczty). Wiertarką nawiercamy
z obu końców jaja otworki i wydmuchujemy zawartość na talerz. Smażymy jak klasyczną jajecznicę. Należy pamiętać, że jajecznicą taką możemy nakarmić od 8 do 10 osób.
Nie polecamy przyrządzania jej tylko dla siebie.
nika81 2009-09-23
Z jednego to jajecznica dla całej rodziny...
bmator 2009-09-23
;)) wielki gar jajecznicy bedzie....
jaja jak berety;))) wcale nie Kruszynki;)
pozdrawiam radosnie;)))) zycze miłego dnia;)
nienova 2009-09-23
nigdy tego nie próbowałam, pogodny kadr, pozdrawiam Ewuś
aannaj 2009-09-23
patelnia to za mało na jajecznicę ,chyba że wypożyczona z restauracji ::)))))) Pozdrawiam serdecznie.
olcia31 2009-09-23
Ewciu,hodowle strusi masz w domku?hihihbihi...super focia.Pozdrawiam serdecznie...
izolden 2009-09-23
Witam wieczorkiem i życzę miłej spokojnej nocki, kolorowych bajkowych snów; dobranoc.
myszcia 2009-09-23
kiedyś miałam okazję zjeść jajówę z jaja strusia....pyszota;)
pox2gi 2009-09-23
Witam - pozdrawiam i miłego wieczoru życzę :)))
nie jadłam jeszcze jaja strusiego, ale słyszałam że jest smaczne.....
marlene 2009-09-23
Ale jaja....:))
Miłych i bardzo kolorowych snów życzę Ci Ewuniu...DOBRANOC....:))
gracjo1 2009-09-23
Już zaznajomiłam się z przepisami i wiadomościami na temat strusich jaj ...Teraz do dzieła !!!...Smaczna kolacja będzie !!!..
Pozdrawiam Kruszynko i dobrej nocy życzę ...
aklah 2009-09-23
ja proponuje zrobić adwokat z żółtek a z białek kokosanki)))
jaa94 2009-09-23
Dobry wieczór.☺☺
Spokojnego z dobrym humorem wieczoru życzę.
Pozdrawiam.Dobranoc :))
danka1 2009-09-23
Co to ludzie nie wymyślą ze strusiego jaja.
anna48 2009-09-23
...pod Łomżą też mamy strusie..ale jajecznicy strusiowej nie próbowałam. Pozdrawiam:))
naomi 2009-09-23
Witaj Ewuniu,wspaniale opisałas...i pokazałas :))))
cała rodzinka by pojadła i jeszcze by zostało jajecznicy :)))
fajny pomysł na fotke :)))pozdrawiam cieplutko i zycze spokojnej nocy :)))
hala5 2009-09-24
Ale duuuże:)
gkoscie 2009-09-24
piękny kadr i wspaniałe przepisy...tylko gdzie zdobyć takie strusie jajo....muszę poszukać farmy..
setulow 2009-09-24
taki drobiazg bym kupiła :)
ewulka 2009-09-24
to chyba nie będę robiła jajecznicy za dużo zachodu i nie mam aż
tak wielkiej patelni:))
pozostanę przy faszerowanych kurzych:))
cieplutko pozdrawiam:))
(komentarze wyłączone)