drożdżowe kapuśniaczki

drożdżowe kapuśniaczki

ciasto krucho-drożdżowe:
40 dag mąki pszennej,
15 dag masła/margaryny
5 dag drożdży
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka cukru
2 całe jajka
sól

Do przesianej mąki wlać cienkim strumieniem roztopione i schłodzone masło. Dodać jajka, cukier i drożdże rozmieszane w 3 łyżkach śmietany. Ciasto posiekać nożem, następnie zagnieść rękoma.
Ciasto rozwałkować dość cienko i wykrawać szklanką kółka. Po włożeniu farszu sklejać jak pierogi. Zostawić na chwilę, by trochę podrosły i posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika.

lanta21

lanta21 2018-07-18

super

lanta21

lanta21 2019-07-21

pyszne

dodaj komentarz

kolejne >