https://www.jamendo.com/pl/list/a115952/...until-death
https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/sernik-cytrusowy-6
tez od kimeraj
pieróg calzone od środka :))
Przepis na ciasto od Krysi (krystyna9), sosy i środek - mój :))
Pieróg jest mięciutki - przepyszny!!!
CIASTO: 500 g mąki + 1,5 łyżki do zaczynu, 250 ml wody mineralnej gazowanej, 62,5 ml mleka lekko ciepłego, 20 g drożdży, ½ łyżeczki cukru, łyżeczka soli, 3 łyżki oleju.
Mleko, drożdże, cukier i 1,5 łyżki mąki dokładnie wymieszać i odstawić, aby drożdże wyrosły. Do miski przesiać mąkę, dodać sól. Na środku mąki zrobić dołek, wlać olej, wodę mineralną i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiać ciasto. Gdyby okazało się zbyt „tępe”, należy dodać jeszcze odrobinę mleka lub wody. Dobrze wyrobione ciasto (odchodzi od dłoni) zostawić w misce, przykrytej folią spożywczą, do wyrośnięcia.
SOS POMIDOROWY: ½ małego słoiczka przecieru pomidorowego i tyle samo ketchupu, ponadto oregano, bazylia, czosnek świeży przeciśnięty przez praskę (lub w proszku).
Wszystkie składniki wymieszać.
FARSZ: 300 g pieczarek, 3 cebule, duża pierś z kurczaka, 200 g tartego sera żółtego.
Wszystkie składniki (oprócz sera) pokroić i każdy osobno podsmażyć. Podsmażone wymieszać razem.
SOS CZOSNKOWY: 3 ząbki czosnku lub łyżeczka granulowanego, 2 łyżki majonezu, 3-4 łyżki jogurtu naturalnego, szczypta soli.
Wszystkie składniki wymieszać.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość podzielić na równe części. Z każdej uformować kulkę i odstawić na kilka minut (ok.5), aby odpoczęło, a następnie wałkować w formie koła, wielkości talerzyka deserowego. Każdy z placków posmarować sosem pomidorowym, zostawiając brzeg ok.1 cm bez sosu. Wykładać nadzienie, posypać startym serem, złożyć na pół i zakleić jak pieroga. Brzegi dobrze jest pozaginać w formie falbanki, to nadzienie nie będzie miało szans wypłynąć.
Calzone układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem, ponakłuwać patyczkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC na ok.30 minut.
Oryginalny przepis: https://krystyna9.livejournal.com/44483.html
ginster -janowiec - nalezy do rodz.motylkowych
caprici 2014-11-13
Gołąbki wiedeńskie ----od ewa04
1 kg mielonego mięsa
1 kg białej kapusty
6 łyżek ryżu
6 łyżek kaszy mannej
6 jajek
sól,pieprz
koncentrat pomidorowy,keczup
1-2 kostki rosołowe grzybowe
vegeta
Mięso wyrobić z ryżem,kaszą,jajkami,drobno posiekaną kapustą,doprawić solą i pieprzem.
Uformować kotleciki,mi wyszło 21,obtoczyć w bułce tartej i usmażyć z obu stron na oleju.W tym czasie zagotować 1- 1 i1/2 l wody ,u mnie prawie dwa litry wody ,z kostkami rosołowymi i vegetą.Włożyć usmażone kotlety i gotować 40 minut,pod koniec gotowania dodać mały słoiczek koncentratu i kilka łyżek keczupu.Można zagęścić połową szklanki wody i czubatą łyżką mąki.Chwilę pogotować.Podawać gorące np. z ziemniakami.
caprici 2014-11-13
PIECZEŃ Z PAPRYKĄ I PIECZARKAMI (od irusia)
http://www.garnek.pl/irusia/27389750/pieczen-z-zurawina
SKŁADNIKI :
ok 0,4kg boczku surowego
ok 0,6kg łopatki
LUB około 1kg tłustej łopatki
2 jaja
2 łyżki gęstej śmietany
8-10 małych pieczarek
papryka czerwona i żółta ok 1/2 każdej
2 ząbki czosnku
1 cebulka
przyprawy
zmielone mięso, jajka,śmietanę i przyprawy połączyć ze sobą, czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do mięsa pokrojone na ćwiartki pieczarki usmażone z cebulką i paprykę pokroją w kostkę, dodać do mięsa i dobrze połączyć składniki
foremkę (keksówkę) wyłożyc papierem do pieczenia przełożyć mięso, wyrównać w blaszce i troszkę docisnąć, wstawić do nagrzanego piekarnika
piec ok 1-1, 10 godz w temp 180-200 stopni z termoobiegiem
pozostawić w formie do ostygnięcia
caprici 2016-10-27
od ewaiza
ciastka przez maszynke na masle
1kg maki
1szkl cukru ( dalam cukier stevia)
proszek do pieczenia
4 jajka
2 cukry waniliowe
pol kg masla (ja dalam oselke )
Wszystko rozrobic razem,wlozyc do lodowki na 20 min i krecic przez maszynke .Piec w temp 200 u mnie 12 minut .
Szybkie w wykonaniu :-) :-) wrzucic skladniki do robota polaczyc i zrobione
(komentarze wyłączone)