O tym ze mąka razowa jest zdrowsza od białej nie trzeba przekonywać.
Czas : 30 minut
Składniki :
2 jajka
1 szklanka mleka
1/2 szklanki mąki razowej
1/2 szklankim mąki pszennej
1 łyżka przyprawy do kekaba
3 łyżki pokrojonej natki pietruszki
3 łyzki pestek z dyni łuskanych
sól
pieprz mielony
1 szklanka zmielonego mięsa drobiowego gotowanego
1 duża cebula drobno pokrojona i usmażona na rumiano
5 łyżek oleju
2 łyżki masła
Z mąki ( jednej i drugiel ) , jajek, mleka , przyprawy do kekaba zrobić gładkie ciasto naleśnikowe i odstawić je na 15 minut.Dodać 2 łyżki oleju i wymieszać .
Zmieszać mięso z cebulką i natką pietruszki .Doprawić do smaku solą i pieprzem .
Na patelni rozgrzać 2 łyzki oleju i ogrzewac patelnię tak by była bardzo gorąca . Zlać olej. Na patelnię ( średniej wielkości ) wlewac po łyżce wazowej ciasta naleśnikowego i usmażyc 6 naleśników .
Posmarować nalesniki farszem. Podsmażyć na mieszance pozostałego oleju ( 1 łyżka ) z masłem.
Podawać posypane pestkami dyni ( można je zrumienić na suchej patelni ) z bulionem lub czerwonym barszczem lub czystą grzybową .
Naleśniki na zdjęciu są jeszcze nie podsmażone - podgrzeję bezpośrednio przed p[odaniem. Wkładam na patelnię razem z pestkami które przy okazji się zrumienią .
Przy smażeniu razowych naleśników trzeba uważać bo sa w porównaniu do zwykłych bardzo kruche i łatwo się rwą .
dodane na fotoforum:
alik61 2010-05-25
nooooooo:)wygląda świetnie!ale moja Ciocia,specjalistka od naleśników mieszka w......Szczecinie;)))
rudy13 2010-05-25
mniammmmm.... zapisuję do wypróbowania.... ja częściowo zamiast mleka daję mineralną gazowaną (1:1), są bardziej elastyczne... szczególnie te na krokiety... nie wiem jak to się ma do tych z mąką razową...
pozdrówka.... :))))
danka1 2010-05-25
Lubię naleśniczki pod każdą postacią.