Doskonałe w smaku .Proste w przygotowaniu.
Czas : 1 godzina
Składniki :
6 młodych ziemniaków średniej wielkości
1 łyżka przyprawy ( używam do kurczaka, Gyros, kebab, do schabu - zależy co mam )
2 łyżki oleju
opcjonalnie 1 cebula lub 2 łyżki pokrojonej wędzonki
Ziemniaki obrać , posypać przyprawą , pokrojoną cebulą lub wędzonką lub jednym i drugim , polać olejem .Wymieszać tak by przyprawa p[okryła ziemniaki równomiernie. Przełożyć do rękawa foliowego do pieczenia lub żaroodpornego szkiełka . Wstawić do piekarnika i nastawić piekarnik na 200 * C . Piec 1 godzinę .
Doskonałe do chłodników , pieczonej lub smażonej kiełbaski , jajek sadzonych lub same tylko z miską zieleniny.
dodane na fotoforum:
marata 2010-05-04
Smaczne muszą być :)
magdabo 2010-05-04
Te rękawy do pieczenia są niezawodne ... pozdrawiam miło !
atram58 2010-05-04
zdj zruszone
yvonne7 2010-05-04
ja jestem zakochana w ziemniakach pieczonych w Halogen Oven - w żuciu nie jadłam lepszych :)
Co do folii - raz próbowałam w niej piec mięso. Mężowi smakowało, a ja czułam tą folię w mięsie - jakbym jadła PCV.
Pieczeniu w folii mówię zdecydowane NIE!
Ale wszystko jest kwestią smaku... :)
bunia 2010-05-04
yvonne7- a ja nie czuję żadnego posmaku. Może to kwestia folii .Ostatnio sporo tak piekę i nie ma moim zdaniem różnicy w smaku .Mrożę w folii ( do mrożenia ), przechowuję w folii , to i piekę w folii .Mało ekologiczna w tym względzie jestem - raczej stawiam na wygodę .
A co do posmaku folii to może miałaś pecha i folia była jakaś nie taka .Kupuję rękawy foliowe do pieczenia te ,, z metra ,, i chwalę je sobie.
A Halogen Oven zazdroszczę ale u mnie nie ma już miejsca na takie ułatwienia = nie zmieszczę w tej mojej ,, klatce dla chomika ,,
bunia 2010-05-05
yvonne7- no to już nic nie rozumiem .Pewnie po prostu masz bardziej czuły smak niż ja 9 albo się starzeję , albo to , że przez wiele lat paliłam bokiem mi wychodzi = hi hi ).
jerzys4 2010-05-06
z tą godziną chyba przesadziłaś, mi się przypiekły od spodu na węgiel, myślę, że 40 min. wystarczy. Synowi smakowały, za to żona wreszcie mogła się na mnie odgryźć.
bunia 2010-05-06
jerzys4- upieram się przy godzinie , po 40 minutach są jeszcze twarde . A do jakiego piekarnika wsadzałeś ? Zaznaczyłam że do zimnego = jak wsadziłeś do wygrzanego to mogło być za dużo .
Ziemniakiów średniej wielkości krócej się nie upiecze . A po za tym na którym poziomie piekłeś , że od spodu się w worku spaliły ? Ziemniaki piecze się na środkowym poziomie .W folii jeszcze nie zdażyło mi się nic przypalić - może worek miał dziurkę lub był źle zamknięty i wilgoć odparowała ? Jak jest szczelny to trzyma wilgoć w środku i po otworzeniu na dnie jest sos .