Prosta rolada z boczku (na zimno)

Prosta rolada z boczku (na zimno)

Mam problem z pieczeniem mięs w ilościach które by odpowiadały naszym potrzebom . Poręczniej piecze się większe kawałki mięs - ale co mam z nimi potem robić ? Jeść przez miesiąc to samo wyciągając kawałki z zamrażalnika ? Radzę sobie piekąc mięso i biorąc kawałek na obiad a resztę do jedzenia na zimno. Problem był z boczkiem - bardzo lubimy pieczony ale nie jako danie obiadowe a z musztardą lub chrzanem i pieczywem.
Ostatnio wpadłam na taki pomysł - polecam wszystkim którzy gotują małe porcje ( choć w większym kawałku też sie uda).

Przepis na blogu ,, Buniabaje w kuchni"

https://kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com/2013/02/prosta-rolada-z-boczku-na-zimno.html

dodane na fotoforum:

elkat

elkat 2013-02-09

Rewelacja!!! Przyda mi się ten przepis :)))

anna64

anna64 2013-02-09

smakowite..

Najcenniejsze chwile życia
często przychodzą bez zapowiedzi"

I takich chwil właśnie
Tobie życzę:)

jasiu46

jasiu46 2013-02-09

Gdyby nie ta dieta,już bym jadł.

astra40

astra40 2013-02-09

ja też uwielbiam taki boczek na zimno :)

zuza99

zuza99 2013-02-09

To cos co lubie najbardziej ..no i moze zeberka hahahahah
ale narobilas mi apetytu ..............Pozdrowienia

bea73

bea73 2013-02-09

Witam w ostatnią sobotę karnawału.... pozdrawiam i milutkiego wieczorku życzę...

izolek

izolek 2013-02-09

Rolowany boczek niestety robię zawsze na przyjazd dzieci - wszyscy to bardzo lubimy.
Za każdym razem jest troszkę inny w smaku w zależności od przypraw i dodatków.
Kiedyś do środka włożyłam paseczki kiszonych ogórków, innym razem duszoną cebulę, ugotowane suszone grzybki a ostatnio były to paseczki czerwonej papryki.
Warto!!! Smaczne i zdrowsze niż kupne wędliny.
Pozdrówki.

bunia

bunia 2013-02-09

izolek- spróbuję z papryka ( z grzybkami robiłam tzn. z farszem grzybowym ) - pięknie musi taki z papryką wygladać

alasu

alasu 2013-02-10

...prosta tylko nieco tłusta.
Pozdrawiam!

bunia

bunia 2013-02-10

alsu- Tylko , że boczku bez tłuszczu się nie da zrobić.Cały urok tego miesa polega na tłuszzyku tak jak golonki czy karkówki . Chude mięso nigdy nie bedzie tak smakować jak to przerośnięte . Teraz jest moda na chude mięsa i pewnie wiele osób nie wie jak smakuje prawdziwy kotlet schabowy otoczony rąbkiem z tłuszczyku i smażony na smalcu . Trudno- cos za coś . Tłuszcz jest nośnikiem smaku i nigdy mięso odtłuszczone nie będzie smakowac jak to z tłuszczykiem ( nie musi od niego kapać ale nie rezygnujmy z tłuszczu bo zapomnimy co dobre).

alasu

alasu 2013-02-11

Buniu!
Zgadzam się z Tobą,to przerośnięte mięsko ma swoisty smaczek,
ale ja się odżywiam zdrowo.
Bardzo lubię tatar,ale go nie jem!!!!
Wystarczy że popatrzę!

dodaj komentarz

kolejne >