Oddelegowałam wczoraj Mamę do 2 sprawdzonych sklepów mięsnych by kupiła białą kiełbasę na próbę ( zawsze tak robimy -sprawdzamy i kupujemy potem tą smaczniejszą ) . Obie były dobre ale zdecydowałyśmy się na tą z masarni w Wołczkowie . Kupuję zawsze białą kiełbasę na Święta wcześniej - wiążę na małe kiełbaski - zwijam w spiralkę średnicy garnka w którym potem będę parzyć i tak zamrażam ).Zdarza się , że część farszu w czasie takiego wiązania wypada . Wykorzystuję go robiąc mini pulpeciki do zupy .
Przypomniało mi się , że kiedyś w domu robiło sie do kartoflanki zacierkę z majerankiem .Doszłam do wniosku , że połączenie kilku pomysłów na zupę powinno zdać egzamin .Zupa jest treściwa - pięknie pachnie , a co najważniejsze robi się ja niejako przy okazji z tego co jest w domu .
Przepis na blogu ,,Buniabaje w kuchni"
https://kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com/2012/03/zacierkowa-z-kuleczkami.html
dodane na fotoforum: