Nie często robie nerki bo jest z nimi wiele pracy - ale od czasu do czasu mobilizuję się . Dobrze zrobione są tak pyszne , ze nie sposób sobie ich odmówić . Robiłam już różne wersje - od najprostszych do tych bardziej wyszukanych . Z przepisów które znam zostały mi jeszcze do pokazania nerki z rusztu , nerki w winie czerwonym , zapiekane w formie pieroga ( tak jak pieróg kornwalijski i te . Juz dawno za mną ten przepis ,, chodził ,, . Wyszperałam informację o takim robieniu nerek gdzieś w opisach kuchni kresowej . Wierne odwzorowanie to na pewno nie jest ale coś podobnego ( raczej wersja współczesna - olej zamiast smalcu , pół produkty )
Przepis na bloogu ,, Buniabaje w kuchni "
TU:https://kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com/2011/10/nerki-grzyby-i-kiszony-ogorek.html
dodane na fotoforum:
lulka1 2011-10-06
wieki ich nie jadłam nie potrafię przyrządzić ,pamiętam że moja babcia chyba je w mleku moczyła
reni50 2011-10-06
to lubię...