Bulion pomidorowy na żeberkach :

Bulion pomidorowy na żeberkach :

Jest bardzo esencjonalny- podaję zamiennie z czerwonym barszczem czystym .

Czas : 2,5 godziny

Składniki :
1 kg wieprzowych żeberek ( chude , tzw. paski )
3 marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
1 cebula
1/2 pora
2 ziela angielskie
4 ziarna czarnego pieprzu
pieprz kolorowy grubo mielony
1 liść laurowy
przyprawa do zup ( co kto lubi - vegeta , jarzynka ) - ja używam kostkę bulionową warzywną )
4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego 30 %
7 szklanek wody
natka pietruszki do posypania
Umyte i pokrojone mięso ułożyć w garnku razem z oczyszczonymi warzywami , przyprawami ( ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liść laurowy , grzybek , kostkę bulionu warzywnego- lub szczyptę przyprawy ) . Zalać wodą . Doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć gaz i gotować na małym gazie prawie 2 godziny (przy lekko uchylonej pokrywce ) .Płyn ma odparować do objętości ok. 3 szklanek . Wyjąć mięso i warzywa . Bulion przecedzić . Dodać koncentrat pomidorowy . Dobrze wymieszać . Doprawić do smaku .
Podawać jako czysty bulion z pasztecikami, naleśnikami , krokietami .Mięso i warzywa użyć na farsze , pasztet , do zapiekanek lub po wyluzowaniu kości panierować mięso w jajku i bułce tartej i smażyć na rumiano .

dodane na fotoforum:

pamela5

pamela5 2011-04-27

Ciekawe :-)))

jonna

jonna 2011-04-27

Świetna zupka.....Pomidorową jako taką, często zaprawiam śmietaną, ale ugotawany wywar na takiej ilości żeberek, nie musi być jeszcze tłuściejszy.......
Pozdrawiam Buniu......

inka8

inka8 2011-04-27

Pozdrawiam cieplutko...:::)))

qwerta2

qwerta2 2011-04-27

aż miło popatrzeć na takie zdjęcia,,,bardzo ciekawa galeria,,,Pozdrawiam,

bunia

bunia 2011-04-27

jonna- a wiesz że akurat ten wywar wcale nie jest taki tłusty .Kupuję chude żeberka , a dodatkowo jeśli podaje zupe jako czysty wywar to odtłuszczam go ( najlepiej ugotować wywar dzień wcześniej-wstawić do lodówki i potem zdjąć tłuszcz który skrzepnie na wierzchu - można go odłożyc do robienia np sosu )

beatula

beatula 2011-04-27

Podziwiam pasję kulinarną Buniu! Ja już dawno nauczyłam się gotować zupy bez wywarów kostno - mięsnych(prócz rosołu oczywiście), zakwas na żurek też opanowałam dawno :-). Wieprzowiny własciwie nie używam. Ale chętnie podczytuję przepisy i życzę kolejnych sukcesów :-)!

qwerta2

qwerta2 2011-04-28

Sloneczko juz wysoko
wiec otworz lewe oko
nastepnie otworz prawe
i wypij pyszna kawe!

dodaj komentarz

kolejne >