Zaczynam powoli wstawiać Wigilijno świąteczne propozycje . Dziś na prośbę młodszych członków Rodziny propozycje dla zapracowanych .
Nie wszyscy mają czas i chęci by kisić buraki a potem gotować tradycyjny barszcz . Polecam wersje pośpieszną .
Czas : 1 godzina
Składniki :
4 duże buraki
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1/2 pora
1 cebula
1 małe jabłko
2 suszone śliwki
4 suszone grzyby - kapelusze
koncentrat buraczany w płynie ( lub sok z buraków )
sok z kiszonej kapusty do smaku
1 goździk
5 ziaren pieprzu czarnego
miód do smaku
3 szklanki wody
Buraki i resztę warzyw obrać i pokroić na kawałki .Zalać wodą .Dodać pokrojone na ćwiartki nie obrane jabłko , goździk, grzyby, pieprz w ziarnach i gotować 45 minut. Przecedzić .Doprawić do smaku koncentratem buraczanym ( lub sokiem z buraków czy barszczem w proszku ) , sokiem z kapusty kiszonej i miodem . Zagotować . Zostawić by smaki sie przegryzły .
Nie jest to co prawda barszcz tradycyjny ale zawsze lepszy niż taki zupełnie papierkowy - smaczny . Do tego proponuję zamiast pasztecików tosty z farszem grzybowym. Barszcz można ugotować dzień wcześniej ( na farsz wyjąc grzyby z wywaru ), farsz do tostów też dzień wcześniej- a tosty zrobić bezpośrednio przed podaniem.
A sok z kiszonej kapusty wcale nie trzeba zdobywać osobno- wystarczy odcisnąć kapustę kiszoną którą kupimy na bigos lub kapustę z grzybami ( a jak nie to zakwasić barszcz sokiem z cytryny ).
Podałam z ,, Zamiast pasztecików-wigilijne tosty ,,
https://www.garnek.pl/bunia/12282763/zamiast-pasztecikow-wigilijne
Wszystkim zainteresowanym potrawami Wigilijnymi polecam forum https://www.garnek.pl/forum/potrawywigilijne
dodane na fotoforum:
anita591 2010-12-13
Oczka nie puścimy,bo się nie widzimy,
rączki nie podamy,bo daleko mamy,
wiec tylko gorąco pozdrawiam i na dobranoc całuska zostawiam:))*
fabio54 2010-12-13
Buniu jestes kochana ,cos dla mnie ,nie bardzo mi podrodze z gotowaniem a swieta tuz,tuz ...a wiec barszczyk bardzo prosty do gotowania,wstaw prosze jeszcze jakies przepisy.Buziole:)
bunia 2010-12-13
fabio54- masz to jak w banku - w tym tygodniu zaczynam wstawianie świątecznych przepisów - robiłam dania wcześniej dla sprawdzenia ( nawet wyciągnęłam świąteczne dekoracje żeby było w klimacie ) . Znajomi zgłaszali że sie przydadza wcześniej- bo po świetach to już za późno.
reni50 2010-12-13
wspaniały przepis, ja poprosze o przepis na ciato na pierogi
bunia 2010-12-13
Reni50- proszę bardzo- najprostsze ciasto jakie znam i zawsze się udaje http://www.garnek.pl/bunia/6711860/pierogi-z-parzonego-ciasta
klarisa 2010-12-14
Wspaniałego - Magicznego Dnia,
który Radość i Szczęście Tobie Da !
<>POZDRAWIAM<>CIEPLUTKO<>
´*•¸(*•.¸♥¸.•*´)¸.•*´